Nieuws/Buitenland
315269
Buitenland

Regeringspartij Angola stevent af op zege

LUANDA - De Volksbeweging voor de Bevrijding van Angola (MPLA) stevent af op een ruime verkiezingszege. De regeringspartij heeft, nu bijna twee derde van de stemmen is geteld, de steun van een kleine 65 procent van het electoraat. De belangrijkste oppositiepartij Unita kreeg tot dusver nog geen 25 procent. Dat heeft de woordvoerster van de kiesraad donderdagavond in Luanda bekendgemaakt. De opkomst was 77 procent.

Als de definitieve uitslag niet zeer verschilt, kan de MPLA rekenen op een meerderheid in het parlement, dat 220 leden telt. Dan volgt João Lourenço zijn scheidende partijgenoot José Eduardo dos Santos op als president. Die was sinds september 1979 aan de macht in Angola. Hij voerde begin jaren negentig een meerpartijenstelsel in het olierijke Afrikaanse land.

De oppositie trekt het voorlopige resultaat in twijfel. „De nationale kiescommissie was een ramp”, reageerde Unita-afgevaardigde José Pedro Katchiungo. Hij klaagde dat zijn partij nauwelijks kans kreeg toezicht te houden in de stemlokalen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo