Nieuws/Binnenland
3152768
Binnenland

Hackjeugd massaal ontmaskerd

Duizenden jongeren trappen in val bij actie tegen cybercrime

Het aanschaffen van hacksoftware kost maar een paar tientjes.

Het aanschaffen van hacksoftware kost maar een paar tientjes.

Amsterdam - Bijna tienduizend jongeren stonden deze week op het punt om een Instagram-account te hacken, ’game-geld’ te stelen of een ddos-aanval op hun school uit te voeren. Ze trapten in een val van de politie en werden middels een filmpje gewaarschuwd.

Het aanschaffen van hacksoftware kost maar een paar tientjes.

Het aanschaffen van hacksoftware kost maar een paar tientjes.

De grootschalige actie maakt deel uit van een landelijke campagne tegen cybercrime door de politie. Die is uniek: nog niet eerder richtte de politie zich zo massaal en zo direct op potentiële daders.

De zorgen over hackende jongeren zijn groot. Vorig jaar publiceerde het platform Safer Internet Centre Nederland een rapport waaruit bleek dat een derde van de jongeren van 16 en 17 jaar één of meermalen een cyberdelict heeft gepleegd. Het motief? Pure lol.

Bij de actie deze week, een ’online bewustzijnscampagne’, kregen jongeren op gameplatform IGN, Instagram en de website scholieren.com een verleidelijk linkje te zien waarop ze meer informatie konden krijgen over het hacken van een account op Instagram, het stelen van speelgeld voor het populaire spel Fortnite of het kopen van een ddos-aanval.

Van de benaderde jongeren klikten 9456 uiteindelijk daadwerkelijk op het linkje. Tot hun schrik belandden ze toen op een voorlichtingspagina van de politie, waar ze werden gewezen op het feit dat ze op het punt stonden een strafbaar feit te plegen en op de gevaren en gevolgen van cybercrime. Bijna veertig procent van de jongeren gaf aan niet te weten dat de handelingen die ze zouden verrichten, strafbaar zijn.

Schrikken

Floor Jansen, cyberexpert van de Nationale Politie, schrikt soms van de leeftijd en expertise van daders. „We richten ons met het team vooral op georganiseerde misdaad. Als je dan in een bepaald onderzoek terechtkomt bij een 15-jarige jongen die ergens vanuit een zolderkamer in het ouderlijk huis opereert in plaats van bij de Russische maffia, is dat best schrikken.”

De delicten die de jongeren op cybergebied plegen, lopen enorm uiteen. „Dat varieert van het stelen van tegoeden om te kunnen gamen tot het platleggen van banken, met enorme schade als gevolg.”

Jansen ziet bij de aanpak van het probleem een belangrijke rol weggelegd voor ouders en scholen. „Jongeren moeten op vroege leeftijd worden gewezen op de gevaren van cybercrime. Vaak is een ouder al blij dat de kinderen boven op zolder achter de computer zitten in plaats van rond te hangen op straat. Maar ook daar kunnen ze rottigheid uithalen.”

Het uitvoeren van een ddos-aanval op scholen is razend populair onder jongeren. Zo werd in januari nog het schoolsysteem Magister getroffen door een ddos-aanval. Vele tienduizenden leerlingen konden gedurende enkele uren hun rooster niet inzien.

Kinderlijk eenvoudig

Het lanceren van een ddos-aanval is kinderlijk eenvoudig. Het aanschaffen van de benodigde software via diverse internetfora kost twintig tot dertig euro en er is nauwelijks ict-kennis voor nodig. Dit maakt het extra gevaarlijk voor scholen en ondernemers.

Bij een aanval wordt een netwerk van honderden computers ingeschakeld. De computers van dit botnet worden naar een bepaalde website gestuurd. De site raakt geblokkeerd door het enorme aantal verzoeken en valt uit.

Een andere geliefde vorm van cybercrime is oplichting. In oktober 2017 liepen twee tieners uit Oosterhout tegen de lamp omdat ze bankrekeningen leegroofden met behulp van een phishingsite, die een kopie was van een pagina van betaaldienst Tikkie. Zij onderschepten inloggegevens door de link door te sturen via Marktplaats. De politie kreeg 42 aangiftes van slachtoffers.

Jaarlijks wordt ongeveer een kwart van de Nederlanders getroffen door cybercriminaliteit. Volgens het CBS doet slechts een op de vier slachtoffers aangifte.