Nieuws/Binnenland
3153667
Binnenland

Campagne minister Blok werkt op lachspieren

’Maar Pino wat doet u nu?’

Den Haag - Een foto op Twitter van minister Blok die bedrijven waarschuwt voor de naderende Brexit levert veel hilariteit op.

Zelfs de BBC heeft inmiddels een bericht gemaakt over ’het blauwe monster’ in Den Haag.

De Brexit is zacht en blauw. Tenminste, zo wordt ze voorgesteld in een nieuwe, opmerkelijke campagne-uiting van Buitenlandse Zaken. Daarbij ligt op het bureau van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) een mensgroot, blauwharig monster met op zijn witte T-shirt het woord ’Brexit’. Blok kijkt ernaar alsof hij erdoor is overvallen en niet goed weet wat hij ermee aan moet.

Impactscan

Dat is ook de boodschap van de campagne richting Nederlandse bedrijven: is jouw bedrijf klaar voor de Brexit?

Het blauwe monster zorgde online voor een hausse aan reacties, onder anderen van collega-minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid): „Stef? Geen even een teken van leven zodat we zeker weten dat het goed is afgelopen.” Velen vragen zich af wie er in het monsterpak zit.

De foto van Blok met het blauwe Brexit-monster is inmiddels ook door internationale media opgepikt. „Oh mijn god, de Nederlandse regering heeft eindelijk zijn brexitmuppet onthuld”, twittert Danny Kemp van het Franse persbureau AFP. „De muppet is die blauwe...de andere kerel is minister van Buitenlandse Zaken @ministerblok.”

Buitenlandse Zaken is tevreden met de bekendheid die de campagne in korte tijd heeft gekregen. Donderdag rond 15.00 uur hadden al 3.800 bedrijven de Brexit Impactscan gedaan, meer dan ooit op één dag. Sinds het loket vorig jaar maart openging, deden gemiddeld 186 mensen per dag een brexitscan.

Humor

„De aanleiding is natuurlijk niet leuk”, reageert Blok. „Het betekent enorm veel voor Nederlanders en Nederlandse bedrijven als de Britte de EU verlaten. Dan is het zaak dat ondernemers goed voorbereid zijn. Die boodschap breng je nu eenmaal beter met humor dan met serieuze teksten.”

De geënsceneerde foto wordt duidelijk niet serieus genomen: