Nieuws/Binnenland
315783
Binnenland

Diplomatieke rel, Koenders neemt afstand van uitspraken

Hongarije roept ambassadeur terug en eist Nederlandse excuses

Koning Willem-Alexander met de ambassadeur van Hongarije, Anbdras Kocsis.

Koning Willem-Alexander met de ambassadeur van Hongarije, Anbdras Kocsis.

Den Haag - UPDATE 13:39 Een afscheidsinterview waarin de Nederlandse ambassadeur in Hongarije de Hongaarse regering bekritiseerde, leidt tot een diplomatieke rel. De Hongaarse regering heeft vrijdag laten weten zijn ambassadeur terug te roepen.

Koning Willem-Alexander met de ambassadeur van Hongarije, Anbdras Kocsis.

Koning Willem-Alexander met de ambassadeur van Hongarije, Anbdras Kocsis.

Minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó zei tegen staatspersbureau MTI dat „de contacten op ambassadeursniveau voor onbepaalde tijd zijn stilgelegd.” Boedapest eist bovendien excuses van de Nederlandse regering. Komen deze er niet, dan volgen ’extra diplomatieke stappen.’

Steen des aanstoots is een vergelijking die vertrekkend ambassadeur Gajus Scheltema tegenover het Hongaarse blad 168 Ora trok. Hij vergeleek de manier waarop de Hongaarse regering volgens hem „een vijandbeeld creëert” met de manier waarop extremisten en „verliezers van de globalisering” dat doen.

Ongenoegen

De Hongaarse minister had donderdag al zijn ongenoegen geuit over het interview. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) neemt afstand van de omstreden uitlatingen. Hij denkt dat die zijn woorden niet zo heeft bedoeld. Koenders zei dat vrijdag na de ministerraad.

„In ieder geval is voor mij duidelijk dat er geen relatie is tussen terreur en het optreden van de Hongaarse regering. Dat is op zijn minst ongemakkelijk”, aldus Koenders. Dat is volgens hem ook niet iets wat Nederland vindt. „Ik kan mij ook niet voorstellen dat de ambassadeur dat bedoeld heeft.

Volgens Koenders heeft Nederland wel zorgen over andere ontwikkelingen in Hongarije, zoals de ngo-wetgeving in het land en de rechtsstaat. „Daar mag de ambassadeur ook terecht kritiek op leveren”, benadrukt de minister.

Vijandbeeld

In een afscheidsinterview uitte ambassadeur Gajus Scheltema zich kritisch over de Hongaarse regering.Tegenover het Hongaarse blad 168 Oraj vergeleek hij de manier waarop die ,,een vijandbeeld creëert’’ met de manier waarop extremisten en ,,verliezers van de globalisering’’ dat doen. Hongarije roept uit woede hierover zijn ambassadeur terug.

West-Europese politici tonen zich vaker kritisch over de regering van premier Viktor Orbán. Regelmatig vallen beschuldigingen over autoritair optreden en het uithollen van de rechtsstaat. Maar Scheltema heeft het volgens Szijjártó bonter gemaakt dan andere critici.