Nieuws/Binnenland
3158338
Binnenland

Heerlijk zonnige voorjaarsdag

DEN HAAG - Vrijdagochtend is het misschien nog fris met een temperaturen rond het vriespunt. Een enkeling heeft zelfs nog moeten krabben. Maar in de loop van de dag wordt het zacht weer en is het ronduit zonnig. Vanmiddag wordt het in het tussen de 12 graden in het noordwesten en in Limburg stijgt het kwik lokaal naar 17 graden!

Vrijdag en ook komend weekend kunnen we dit jaar buiten op een terrasje zitten. De zon schijnt vaak en met 's middag 11 tot 16 graden op de thermometer voelt het aan als lente.

Normaal is het rond deze tijd overdag rond de 5,4 graden. Met temperaturen tusen de 10 en 16 graden ligt het kwik 5 tot lokaal 10 graden boven de gebruikelijke middagtemperatuur, meldt Weerplaza.

Terwijl de temperaturen oplopen en het lokaal zelfs echt lente-achtig te noemen is, is het ook warmetruiendag. De gedachte erachter is dat de verwarming best een graadje lager kan als je een lekkere dikke trui aandoet. Maar misschien is een shirtje dit keer al warm genoeg, meldt Weeronline.

Met een zonnige dag als deze, zullen weinigen moeite hebben de thermostaat een tikje lager te zetten. Op veel scholen, bedrijven en bij mensen thuis gaat de thermostaat, op warmetruiendag, naar beneden. Volgens de organisatie bespaart Nederland 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2-uitstoot als iedereen op deze dag de thermostaat met één graad naar beneden zet. Als dat gedurende het hele stookseizoen zou gebeuren, zou dat het jaargebruik van 440.000 huishoudens en 1 megaton broeikasgas zijn.