Nieuws/Binnenland
3159404
Binnenland

Beroering om actie met levensgevaarlijke stof

Activisten: wij dumpen asbest als protest

De politie is druk bezig.

De politie is druk bezig.

DELFZIJL - Een gebied bij het station in het Groningse Delfzijl is vrijdagochtend afgezet nadat er mogelijk asbest is gevonden. De politie onderzoekt de zaak, samen met de gemeente, aldus een politiewoordvoerder. Het station van Delfzijl is nog wel gewoon bereikbaar.

De politie is druk bezig.

De politie is druk bezig.

Uit een pamflet dat aan een hek is gehangen, blijkt dat een groep actievoerders tegen windmolens de mogelijke vervuiling opeist. De politiewoordvoerder kan dat nog niet bevestigen. Op het pamflet wordt gesteld dat de asbest aan is komen waaien door toedoen van een bepaald aannemersbedrijf.

„Wind-concentratiekampbouwer in Drenthe. Wie dit bedrijf inhuurt zal asbest oogsten”, zo is te lezen op het pamflet. Ook worden nog eens tien bedrijven genoemd die ’een windconcentratiekamp faciliteren’, aldus de activisten.

NCTV

Of het daadwerkelijk om asbest gaat, is nog niet bekend, maar het zou volgens RTV Noord in een patroon passen; in december 2018 lieten actievoerders asbest achter bij een toekomstige stikstoffabriek in Zuidbroek en vlak daarna gebeurde dat bij Meeden.

Het OM onderzoekt de zaak en volgens RTV Noord liet voormalig Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof liet al weten de asbest-acties mee te nemen in zijn Dreigingsbeeld Terrorisme in Nederland.

Station

Het station is nog wel bereikbaar. Alleen goederentreinen hebben problemen.