Nieuws/Binnenland
3159525
Binnenland

Beveiliging Tweede Kamer aangescherpt

DEN HAAG - Het gebouw van de Tweede Kamer wordt nog strenger beveiligd. Vanaf april moeten bezoekers zich bij binnenkomst legitimeren en hun naam en adres opgeven. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat de beveiligers altijd precies weten wie er in het gebouw zijn.

Dat bevestigt de Kamer na berichtgeving door BNR.

Nu is dat nog niet zo. Beveiligers controleren de jassen en tassen van bezoekers, maar die kunnen vervolgens de centrale hal inwandelen en een plaatsje zoeken op de publieke tribune zonder een paspoort of ander identiteitsdocument te laten zien.

In eerste instantie wordt bezoekers alleen bij aankomst naar legitimatie, naam en adres gevraagd. Het is de bedoeling dat dat later ook bij vertrek gaat gebeuren.

De aanscherping van de regels lijkt ingegeven door de incidenten van de afgelopen tijd, waaronder een mislukte verhanging vanaf de tribune in de plenaire vergaderzaal. De Kamer slaat ook geregeld alarm over personen die zich verward gedragen en over verdachte, onbeheerd achtergelaten tassen. Vorige week werd het Binnenhof nog afgesloten, een verwarde man ingerekend en bomexperts opgetrommeld om diens rugzak te onderzoeken.