Nieuws/Binnenland
316060
Binnenland

BNN-Vara: Film Jesse schemergebied

Amsterdam - BNNVARA erkent dat de nu al omstreden film Jesse, over Jesse Klaver tijdens het verkiezingsjaar van Groen Links, ’journalistiek schemergebied’ is.

Politici reageerden verontwaardigd op de aankondiging van de NPO-documentaire waarvan de beelden zijn gedraaid door campagnemedewerker Joey Boink van GroenLinks. Zij noemden de film een langgerekte met belastinggeld gefinancierde partijspot.

„Natuurlijk realiseren wij ons ook dat dit een journalistiek schemergebied is, maar na verschillende wegingen hebben we besloten dat deze film de moeite waard is om te vertonen. Klaver is gezien zijn leeftijd en zijn maatschappelijke positie een van de opvallendste politici van het afgelopen jaar, een unieke kans om een politicus van dichtbij te portretteren”, zo laat BNNVARA in een statement weten.

De omroep zegt geen restricties te hebben gekregen bij de montage van de film. „De film is gemonteerd door Boink, samen met een medewerker van BNNVARA. Daarbij hebben we een aantal voorwaarden gesteld: wij, BNNVARA, krijgen toegang tot al het ruwe materiaal en we hebben ook de volledige eindredactionele verantwoordelijkheid, niet Boink dus. GroenLinks heeft geen toegang tot de montage, en de maker maakt zichzelf en z’n dubbelrol bekend aan het begin van de documentaire. Die afspraken zijn allemaal nagekomen.”

Benieuwd

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) heeft laten weten „heel benieuwd” te zijn naar de film. Dekker wilde vrijdag na de ministerraad nog geen mening kwijt over de film, al liet hij weten die persoonlijk al wel te hebben. De staatssecretaris kondigde wel aan dat hij de „onafhankelijkheid van de publieke omroep” zal bewaken. Daarover zijn zorgen geuit door Kamerlid Thierry Baudet (FVD). Ook grapte Dekker wel een campagnefilmpje te hebben liggen van VVD-leider en premier Mark Rutte. Dekker is ook VVD’er.