Nieuws/Binnenland
3164731
Binnenland

SGP: niet drammen op medisch-ethisch vlak

Kees van der Staaij (SGP).

Kees van der Staaij (SGP).

AMERSFOORT - Het kabinet moet niet ’drammen’ als het gaat om voltooid leven en vaccinatiedwang. Dat zei SGP-leider Kees van der Staaij op een verkiezingscongres van zijn partij.

Kees van der Staaij (SGP).

Kees van der Staaij (SGP).

De coalitie dreigt haar meerderheid van één zetel in de Eerste Kamer te verliezen na de provinciale verkiezingen. Voor het geval het kabinet dan steun gaat zoeken bij de SGP gaf Van der Staaij alvast zijn wensen voor de komende periode aan.

De staatkundig gereformeerden stellen vooral op medisch-ethisch vlak voorwaarden. Ze willen geen vaccinatiedwang. Dat thema is actueel geworden door de daling van de vaccinatiegraad. De VVD voelt er wel voor, maar voor het kabinet is het een stap te ver.

„Geen gedram op het vlak van leven en dood”, zei Van der Staaij. D66 wil dat het kabinet tempo maakt op het gebied van voltooid leven. Dit is in de coalitie een precair punt. CDA en ChristenUnie zijn tegen stervenshulp bij een voltooid leven.

Defensie

Verder kwam de SGP-leider met bekende punten zoals extra geld voor defensie en politie, goede voorzieningen voor het platteland en eerlijker belastingheffing voor eenverdieners.

De constructieve houding van zijn partij tegenover het kabinet zal trouwens niet zomaar veranderen. Maar ’wie goed doet, goed ontmoet’, stelde Van der Staaij.

Nadeeltje

De SGP heeft twee zetels in de senaat. In het verleden ging ze bij verkiezingen vaak een lijstverbinding met de ChristenUnie aan, waardoor nogal eens een restzetel werd binnengesleept. Lijstverbindingen zijn sinds 2017 echter verboden. ,,Elke stem telt dit keer", aldus Van der Staaij.