Nieuws/Binnenland
3165241
Binnenland

Partijcongres GroenLinks

Klaver: CO2-taks gaat er komen

Jesse Klaver.

Jesse Klaver.

Zwolle - GroenLinks eist flinke concessies van de coalitie op klimaatbeleid, in ruil voor steun in de Eerste Kamer. „Na maart kunnen ze niet meer om ons heen.” Dat maakte aanvoerder Jesse Klaver duidelijk op het congres van zijn partij in Zwolle.

Jesse Klaver.

Jesse Klaver.

„Klimaatbeleid moet eerlijk zijn. Die CO2-belasting voor grote bedrijven gaat er komen, hoeveel tegenwind er ook komt”, zei Klaver. Hij verwacht daarom een meerderheid voor een wetsvoorstel dat hij in januari aankondigde dat beoogt de CO2-uitstoot neer te leggen bij grote (vervuilende) bedrijven.

Het kabinet dreigt na de aanstaande provinciale statenverkiezingen zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt te raken. De senaat wordt door de leden van de provinciale staten gekozen en in de peilingen staat de coalitie op flink verlies. GroenLinks kan daardoor een spilfunctie gaan vervullen.

De lijsttrekker van de partij voor de senaat, Paul Rosenmöller, deed ook een waarschuwende duit in het zakje. Hij verlangt van het kabinet ’een volle hand’, die moet worden uitgestoken voor steun. „Als het kabinet met de handen in de zakken naar de Eerste Kamer komt, brengt het zichzelf ten val”, sprak Rosenmöller.

Obama

Klaver haalde ook nog uit naar VVD en CDA. Die zouden missen wat er echt speelt in Nederland en lijden aan het ’boze burger’-complex. De GroenLinks-voorman wijst erop dat de twee partijen ’krimpen’ en vindt dat ze missen ’wat er echt speelt in dit land’. „De traditionele partijen staan nu nog op het hoofdtoneel. Maar het script voor verandering is door de samenleving geschreven: door een nieuwe meerderheid”, weet Klaver.

’Voor verandering’ is tegenwoordig het motto van GroenLinks. Het doet sterk denken aan de campagne van oud-president Barack Obama, die met het motto ’Change’ de Amerikaanse verkiezingen won in 2008.

Eikelenboom

Katinka Eikelenboom is op het congres tot de nieuwe voorzitter gekozen. De adjunct-directeur van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) was de enige kandidaat. Haar voorganger Marjolein Meijer moest weg, nadat ze een liefdesaffaire bleek te hebben met het toenmalige Kamerlid Rik Grashoff. Meijer kreeg evenwel een staande ovatie van het congres.