Nieuws/Buitenland
3173460
Buitenland

Haïti pakt Amerikanen op voor samenzwering

Straatbeeld in hoofdstad Port-au-Prince.

Straatbeeld in hoofdstad Port-au-Prince.

PORT-AU-PRINCE - Haïti heeft vijf Amerikanen, twee andere buitenlanders en een Haïtiaan opgepakt omdat die zich aan „samenzwering” schuldig zouden hebben gemaakt. De Haïtiaanse minister van Buitenlandse Zaken Bocchit Edmond meldde de aanhoudingen maandag aan CNN.

Straatbeeld in hoofdstad Port-au-Prince.

Straatbeeld in hoofdstad Port-au-Prince.

Over de nationaliteit van de twee andere buitenlanders dan de Amerikanen zei de minister niets. Volgens Haïtiaanse media gaat het om een Serviër en Rus. De zeven buitenlanders zondag zijn aangehouden. In hun voertuig vond de politie pistolen, geweren, drones en satelliettelefoons, meldde de krant Le Nouvelliste.

In het straatarme Haïti zijn er al dagenlang blokkades en andere protestacties. De betogers beschuldigen president Jovenel Moïse van corruptie. Ook vinden ze dat hij te weinig doet om de kloof tussen arm en rijk te verminderen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft landgenoten die niet om dringende redenen in Haïti moeten zijn, opgeroepen het Caribische land te verlaten. Volgens het ministerie hebben de Haïtiaanse politie en hulpdiensten onvoldoende middelen om Amerikanen te helpen als die in de problemen komen door criminaliteit en wegblokkades en andere protestacties.