Nieuws/Binnenland
3173957
Binnenland

Plan VVD en CDA:

’Voorschool moet verplicht voor kind inburgeraars’

Vroeg bijspijkeren moet taal- en leerachterstanden voorkomen.

Vroeg bijspijkeren moet taal- en leerachterstanden voorkomen.

Den Haag - Kinderen van ouders die inburgeren moeten verplicht naar de voorschool. Daarvoor pleiten colitiepartijen VVD en CDA. Vroeg bijspijkeren moet voorkomen dat kinderen met taal- en leerachterstanden aan de basisschool beginnen.

Vroeg bijspijkeren moet taal- en leerachterstanden voorkomen.

Vroeg bijspijkeren moet taal- en leerachterstanden voorkomen.

„Een bovenmatig aantal nieuwkomers komt in Nederland slecht mee en belandt in de bijstand”, schetst CDA-Kamerlid Heerma. Doordat thuis meestal geen Nederlands wordt gesproken, beginnen ook hun kinderen met een achterstand. „Zo worden achterstanden overerfbaar”, vult VVD-Kamerlid Becker aan. Van de achterstandsleerlingen op de basisschool heeft zo’n 60 procent een migratieachtergrond.

Statushouders die aan een inburgeringscursus beginnen, worden er via het consultatiebureau op gewezen dat hun kinderen naar de voorschool kunnen, de educatieve, gemeentelijke opvang voor 2- tot 4-jarigen.

Daar wordt echter te weinig gebruik van gemaakt. Becker: „Daarom moet de voorschool geen optie zijn, maar een verplichting. We verwachten immers van nieuwkomers dat ze er alles aan doen om hier mee te kunnen doen.”

’Niet vergeten’

De maatregel kan worden ingevoerd als de gemeenten in 2020 verantwoordelijk worden voor de inburgering en de cursussen persoonlijk worden toegesneden op de nieuwkomer. „We willen dat kinderen daarbij niet worden vergeten”, zegt Becker. „Anders maken we hele generaties afhankelijk van voorzieningen waarvoor werkenden betalen”, aldus Heerma.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over inburgering. Becker zal ervoor pleiten om ook Turken die naar Nederland komen te verplichten tot het doen van een inburgeringscursus. Nu zijn ze daarvan nog vrijgesteld door een associatieverdrag tussen de EU en Turkije. Het CDA bepleitte eerder het opzeggen van dat verdrag.