Nieuws/Binnenland
3174727
Binnenland

Advocaat met belastingschuld voor hekje om geheimhouden informatie

AMSTERDAM - De advocaat met een forse belastingschuld die weigert de Belastingdienst informatie te verstrekken over zijn cliënten met openstaande rekeningen, moet zich dinsdag verantwoorden voor de rechter. „Daar ben ik radicaal en principieel in”, zei de zichzelf verdedigende Patrick van der Waal tegen de rechtbankvoorzitter.

De fiscus wil de informatie over de cliënten van het Haagse advocatenkantoor ’Russo & van der Waal’ gebruiken om beslag te kunnen leggen op de vorderingen die het kantoor op deze klanten heeft. Zo zou de belastingschuld van „enkele tonnen” alsnog geïnd kunnen worden.

„Maar zodra ik daar aan meewerk, schend ik mijn geheimhoudingsplicht als advocaat”, reageert Patrick van der Waal, eigenaar van het betreffende kantoor, dat volgens hem afgelopen jaren door de voorbije crisis in financiële problemen kwam.

Volgens de Orde van Advocaten gebeurt het niet vaak dat hun beroepsgroep op deze manier wordt aangepakt door de fiscus, met bovendien een strafrechtelijk vervolg. „Ik heb er in ieder geval nog nooit van gehoord”, reageert de woordvoerder van de Advocatenorde. De Belastingdienst laat op haar beurt weten dat dergelijke beslagen wel degelijk vaker voorkomen. „Dat heet derdenbeslag”, aldus de zegsman van de fiscus.

Onze verslaggever Bart Mos is bij de zaak aanwezig. Lees hieronder zijn Twitter-verslag: