Nieuws/Binnenland
317586649
Binnenland

Rotterdamse politie gooit demonstranten zonder mondkapje op de bon

Rotterdam - Dertig mensen die woensdag in Rotterdam tegen de mondkapjesplicht demonstreerden, hebben een boete gekregen. Dat meldt de politie.

De politie had de betogers gevraagd het gebied waar ze demonstreerden te verlaten of een mondkapje op te zetten. Dertig demonstranten gaven hier geen gehoor aan. Daarom kregen ze een boete.

De sfeer werd volgens de politie dan ook eventjes grimmig, maar al snel konden agenten dit de-escaleren en werd de groep terug naar het Schouwburgplein geleid.

Ongeveer vijftig tegenstanders van de mondkapjesplicht in het centrum van Rotterdam werden door agenten het centrum uitgeleid. De groep hield een onaangekondigde demonstratie tegen de mondkapjesplicht en verstoorde de rust in het centrum van de stad.

Sinds woensdag is een mondmasker verplicht in delen van Rotterdam. „Een paar mensen blijven staan, maar de meeste mensen laten zich wegleiden door de agenten”, aldus een politiewoordvoerder. De gegevens van de mensen die blijven staan, worden genoteerd door de politie.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt het gedrag van de demonstranten onverantwoordelijk en weinig solidair, zegt hij in een toelichting op de mondkapplicht die sinds woensdag vanaf 06.00 uur van kracht is in delen van het centrum, markten en twee grote winkelcentra. Aboutaleb sprak zelfs van asociaal gedrag. „Protesteren mag. Het is een onderdeel van onze democratie, maar doelbewust zonder mondkap op zo’n drukke plek protesteren is niet te tolereren. Aan de voet van de Erasmusbrug is genoeg ruimte.”

Niet-medisch mondkapje

In Rotterdam moeten mensen tussen 06.00 en 22.00 uur een niet-medisch mondkapje dragen op locaties als de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.