Nieuws/Buitenland

Half miljoen mensen in mars tegen terrorisme

Grote demonstratie tegen terreur in Barcelona

EPA

BARCELONA - UPDATE 20.55 uur - In Barcelona hebben zaterdagavond een half miljoen mensen, onder wie de Nederlandse ambassadeur uit Madrid, meegedaan aan de grote protestmars No tinc por (ik ben niet bang). Het motto stond op een enorm spandoek. De leus werd in verscheidene talen meegedragen, waaronder het Arabisch.

EPA

De betoging was een antwoord op de terroristische aanslagen van negen dagen geleden op de Ramblas en in Cambrils. De politie schatte het aantal deelnemers op een half miljoen.

ZIE OOK: ’We laten ons niet vernietigen ’ (Premium)

De mars, georganiseerd door winkeliers en bewoners van de Ramblas, begon op de prachtige boulevard Passeig de Gràcia en eindigde op Plaza de Catalunya. Op dat plein werd een herdenkingsceremonie gehouden. Vrijwilligers deelden bloemen uit.

REUTERS

’Laten ons niet intimideren’

Veel mensen in de stoet hadden rode, gele en witte rozen bij zich ter nagedachtenis van de vijftien dodelijke slachtoffers door de terreurdaden. Ze lieten luid en duidelijk weten zich niet te laten intimideren door jihadisten en geweld te trotseren.

ZIE OOK: Barcelona wil tweedeling voorkomen (Premium)

De Spaanse koning Felipe liep ook mee, gekleed in het zwart. Het was voor het eerst in de geschiedenis van de Spaanse monarchie dat de vorst deelnam aan zo’n massabijeenkomst. Niet iedereen stelde dat overigens op prijs, getuige het protestbord ’Felipe, mensen die vrede willen, handelen niet in wapens’ dat de koning onder ogen kreeg. De Spaanse premier Mariano Rajoy kon wat sommige Catalanen betreft ook „oprotten”.

Lees meer over