Nieuws/Binnenland
318026884
Binnenland

Woordvoerder: collega’s zijn erg geschrokken

Ziekenhuis Alrijne: aangifte na ’doelbewuste’ corona-blootstelling familielid

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

LEIDERDORP - Het Alrijne Ziekenhuis heeft aangifte gedaan tegen een familielid van een patiënt, die op enig moment de persoonlijke beschermingsmiddelen uitdeed uit onvrede over de behandeling van de geliefde – terwijl bekend was dat ook diegene besmet was.

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

De familie van de patiënt was het niet eens met de behandeling van de patiënt. Een van hen besloot daarom om ter plekke de persoonlijke beschermingsmiddelen af en uit te doen. Diegene was besmet. Zorgmedewerkers zijn dus „doelbewust blootgesteld aan besmettingsgevaar”, meldt het ziekenhuis.

Vier medewerkers van het ziekenhuis zijn inmiddels positief op corona getest. Zij werken op de afdeling waar de patiënt lag, bevestigt een woordvoerder tegenover De Telegraaf. Of zij ook allen in contact stonden met diegene of het familielid, kan het ziekenhuis niet aangeven.

’Verpleegkundigen erg geschrokken’

Het gebeuren heeft veel indruk gemaakt op medewerkers. „Het is begrijpelijk dat de emoties hoog kunnen oplopen als het gaat om de gezondheid van dierbaren, maar met deze actie is een grens overschreden”, laat een woordvoerder weten.

„De verpleegkundigen van deze afdeling zijn uiteraard erg geschrokken. Buiten het ziek zijn, de angst over het verloop van de ziekte en de angst die speelt onder collega’s om deze ziekte ook te krijgen heeft deze situatie verstrekkende gevolgen voor de bedrijfsvoering van de betreffende afdeling.”

Informatie of tips? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952.

Het is niet met zekerheid vast te stellen dat de besmetting door deze coronaweigering is veroorzaakt. „Maar voor deze medewerkers is het een schokkende ervaring geweest. Daarom vindt Alrijne het belangrijk om aangifte van dit incident te doen. De medewerkers hebben steun en nazorg gekregen.”

Het ziekenhuis, met vestigingen in Alphen aan den Rijn, Leiderdorp en Leiden, heeft niet bekend gemaakt in welke vestiging de medewerkers zijn besmet.