Nieuws/Binnenland
3180918
Binnenland

Echtgenoot heeft Nederlandse nationaliteit

Vrouwelijke IS’er wil naar Nederland

Shamima Begum, hier op archiefbeeld, wil nu naar Nederland

Shamima Begum, hier op archiefbeeld, wil nu naar Nederland

LONDEN - Shamima Begum overweegt om de Nederlandse nationaliteit aan te vragen, nu de Britse overheid haar staatsburgerschap heeft ingetrokken. De vrouw zit momenteel gevangen in een Koerdisch kamp in Syrië en zorgde de afgelopen dagen voor veel onrust door haar aankondiging dat ze terug wilde keren naar Groot-Brittannië.

Shamima Begum, hier op archiefbeeld, wil nu naar Nederland

Shamima Begum, hier op archiefbeeld, wil nu naar Nederland

In een interview met het Britse ITV zegt Begum: „Een andere optie die mijn familie en ik zouden kunnen overwegen, is mijn echtgenoot. Hij komt uit Holland en heeft familie in Holland. Misschien kan ik het Hollandse staatsburgerschap aanvragen. Als hij naar de gevangenis wordt gestuurd in Holland, kan ik daar op hem wachten terwijl hij vastzit.”

’Oneerlijk’

Begum vindt het ’oneerlijk’, ’moeilijk te verteren’ en ’hartverscheurend’ dat haar het Britse staatsburgerschap is ontnomen, zo zegt ze in het vraaggesprek. Andere Britse jihadisten zouden volgens haar wel terug mogen reizen naar Groot-Brittannië.

De 19-jarige vrouw reisde in 2015 naar Syrië, samen met twee vriendinnen. Ze zegt geen spijt te hebben van haar tijd in het Kalifaat. De verschrikkingen van Islamitische Staat deden haar naar eigen zeggen weinig. Zo vertelde ze dat ze ooit een afgehakt hoofd in een vuilnisbak vond, maar dat ze daar onaangedaan door was.

CDA-Kamerlid Van Toorenburg kondigt aan Kamervragen te stellen. ,,Het kan niet zo zijn dat echtgenotes in aanmerking kunnen komen voor de Nederlandse nationaliteit, omdat ze gehuwd zijn met een IS-terrorist.’’