Nieuws

Jim Bakkum uit de kleren in stripperfilm Onze Jongens

’Ik deed het zowat in mijn broek’

— In Onze jongens (Vanaf donderdag in de bioscoop) liggen de vrouwen – letterlijk – aan de voeten van Jim Bakkum (29). Geen wonder, want de acteur geeft zich in deze poldervariant op Magic Mike bloot als stripper. „Met deze rol stap ik compleet uit mijn comfortzone.”

Door door Eric le Duc

Jorrit (Martijn Fischer, l.) en Bas (Jim Bakkum) gooien het roer om voor een nieuwe carrière als stripper.

Jorrit (Martijn Fischer, l.) en Bas (Jim Bakkum) gooien het roer om voor een nieuwe carrière als stripper.

Jorrit (Martijn Fischer, l.) en Bas (Jim Bakkum) gooien het roer om voor een nieuwe carrière als stripper.

Jorrit (Martijn Fischer, l.) en Bas (Jim Bakkum) gooien het roer om voor een nieuwe carrière als stripper.

Na het Engelse The full monty en het Amerikaanse Magic Mike achtte Johan Nijenhuis de tijd rijp voor een Nederlandse stripperfilm. Die is er nu met Onze jongens, een feelgooddrama waarin bouwvakker Jorrit het roer omgooit en als erotisch danser uit de kleren gaat. Na eerderem succesvolle samenwerkingen in Snowfever, Verliefd op Ibiza en Rokjesdag, benaderde de regisseur Jim Bakkum voor de hoofdrol.

„Een uitdagende, maar ook enge rol”, zegt de zanger, musicalster, presentator en acteur. „Ik stap natuurlijk enorm uit m’n comfortzone. Voor een sexy fotoshoot in L’Homo van Linda de Mol was ik al eens uit de kleren gegaan. Maar in deze film doe ik nog veel meer dingen die mensen niet zo snel van mij verwachten.”

’Voor elke klus het juiste gereedschap’ luidt de ondertitel van Onze jongens. En het juiste gereedschap van een stripper is een afgetraind en soepel lichaam. Daarom moest Jim in de sportschool flink aan de bak om in vorm te raken. „Maandenlang heb ik met mijn personal trainer gebeuld. Daarnaast moest ik een streng dieet volgen. Want als je spieren wilt kweken, zijn vet, suiker en calorieën uit den boze. In Onze jongens spelen Juvat Westendorp, Tarikh Janssen en Eldrick Gijsbertha mijn collega-strippers. Met z’n vieren hadden we een groeps-app waarin we deelden wanneer we weer eens stiekem pizza of sushi hadden gegeten. We leken wel een stelletje wijven dat aan het lijnen was.”

Na het straffe fitness- en dieetregime volgde de volgende stap in de transformatie naar professioneel stripper: erotische dansles. Het was choreograaf Vincent Vianen die Jim en zijn collega’s drie tot vier keer per week de dansvloer op joeg. „Bij de eerste training liet hij ons zien hoe we los in de heupen konden worden”, aldus Bakkum. „Ook leerde hij ons de body roll, een veel voorkomende dansbeweging waarbij je met je bovenlichaam kronkelt.”

Bij de tweede oefensessie kreeg de acteur de schrik van zijn leven. „Vincent gaf me de opdracht zijn assistente een geïmproviseerde lapdance te geven. Ik deed het bijna in mijn broek van angst. Toen het meisje van de grime ook nog eens kwam kijken, verkrampte ik helemaal. Ik was tijdens die trainingen nog zó onzeker, dat ik het liefst geen pottenkijkers wilde hebben. Maar toen ik die drempel eenmaal over was, ging het beter en beter.”

Zijn echte vuurdoop als erotisch danser beleefde Jim in Las Vegas. Daar schoten Nijenhuis en Bakkum het hoogtepunt van de film: een stripscène voor tientallen uitzinnige dames. „Onze tijd in Sin City was geweldig”, glundert de acteur. „We mochten filmen in de Hustler Club, de striptent waar Channing Tatum – voor hij acteur werd en de hoofdrol kreeg in Magic Mike – zelf als stripper begon. London Steele, de eigenaar van de club, heeft een bijrolletje in onze film. In feite speelt hij zichzelf en neemt hij mij aan als Dick Van Dutch, de nieuwe stripsensatie uit Nederland.”

„Ook de opnames zelf waren onvergetelijk. Er ontstond iets magisch toen we die scène schoten. Ik liet me gewoon gaan en dat moest ook: als stripper moet je je publiek het gevoel geven alsof zij de enige vrouwen op de wereld zijn. Nou, dat werkte: die Amerikaanse figurantes kenden mij dan niet, maar ze gingen compleet uit hun dak. Is your last name Beautiful? vroeg één vrouw aan me. Of ik voor mijn echtgenote (musical-actrice Bettina Holwerda, red.) ook heb gestript? Nou, met twee kinderen en onze drukke banen is de dynamiek bij ons thuis net even anders. Natuurlijk is Bettina trots op hoe ik er in Onze jongens uitzie en hoe ik dans. Maar als ik thuiskom is het eerste wat ze vraagt of ik even de luier van de kleine wil verschonen.”

Jim Bakkum vond het maken van Onze jongens zo’n fijne ervaring dat hij hoopt op een vervolg. „Maar eerst moet ik naar mezelf toe wat duidelijke keuzes gaan maken”, besluit de acteur. „Ik had het rond de kerstdagen zó druk, dat ik soms niet eens meer wist wat ik nou aan het promoten was. Zingen zal altijd mijn grote passie blijven. Daarom ga ik in januari weer zes weken met Simone Kleinsma de theaters in met Musicals in concert. Daarna breng ik deze zomer een zelf geschreven kinderboek met liedjes uit. En in het najaar hoop ik weer iets met muziek te doen. Nee, albums ga ik niet meer maken, alleen nog ep’s. Het wordt dus weer superdruk, maar begrijp me niet verkeerd: het gaat hartstikke goed met me en daar ben ik ontzettend blij om.”

Door door Eric le Duc