Nieuws/Binnenland
3186315
Binnenland

Ontwerper groene brievenbus overleden

AMSTERDAM - Industrieel ontwerper Friso Kramer is in Amsterdam overleden. Kramer was 96 jaar oud. Hij ontwierp onder meer stalen meubelen en armaturen voor straatverlichting. Ook de groene brievenbus die fier op hoge palen in honderdduizenden voortuinen stond, kwam van zijn hand.

Zijn familie maakte zijn overlijden bekend in een overlijdensadvertentie in het NRC. De Revolt-stoel uit 1953 geldt als zijn belangrijkste ontwerp, evenals de lantaarnpaal met kegelvormige kap uit 1960 die hij ontwierp voor de gemeente Den Haag.

Klassiekers

Dat zijn klassiekers geworden, zegt het Stedelijk Museum, dat Kramer een van de belangrijkste Nederlandse industrieel ontwerpers noemt. Ook bekend zijn zijn betonnen zitbanken voor openbare ruimten op onder meer Schiphol.

In 1963 was hij een van de oprichters van ontwerpbureau Total Design. Hij bleef daaraan verbonden tot 1968. Van 1971 tot 1983 was hij directeur van het ontwerpbureau van bedrijfsinrichter Ahrend.

Van Kramers werk zijn overzichtstentoonstellingen gehouden in het Stedelijk (1977/78) en Museum Boijmans Van Beuningen (1991). Hij kreeg verschillende prijzen voor zijn ontwerpen, waaronder in 1983 de Piet Zwart Prijs.

Friso Kramer was de zoon van architect Piet Kramer, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Amsterdamse School.