Nieuws/Buitenland
3186642
Buitenland

Aftocht uit kalifaat

Burgers weg uit laatste bolwerk IS

BAGHOUZ AL-FAWQANI - Honderden mensen worden volgens de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) geëvacueerd uit een laatste bolwerk in Syrië van de extremisten van Islamitische Staat (IS). Onder de evacués in naar schatting vijftig vrachtauto’s zijn vrouwen en kinderen, maar ook IS-strijders die zich hebben overgeven.

Ze verlaten Baghouz, een plaatsje aan de rechteroever van de rivier de Eufraat aan de Syrisch-Iraakse grens.

Volgens de door Koerden gedomineerde coalitie SDF wordt deze evacuatie van burgers donderdag afgerond en is onderhandeld over het vertrek van burgers en strijders die het opgeven. Een Syrische waarnemersorganisatie meldde dat ook wordt gepraat over de eventuele overgave van alle nog resterende IS-strijders in Baghouz.

Eerder deze week schatten de Verenigde Naties dat er nog circa tweehonderd IS-gezinnen in het omsingelde bolwerk waren. Dat ligt circa 130 kilometer ten zuidoosten van de stad Deir al-Zor en beslaat volgens waarnemers donderdag nog geen halve vierkante kilometer. Tijdens de hoogtijdagen van het schrikbewind van de soennitische extremisten overheersten ze in 2014 en 2015 minstens 200.000 vierkante kilometer in Syrië en in Irak waar de leiders vandaan komen.

De door de Verenigde Staten gesteunde SDF zitten wel in hun maag met alle IS-vluchtelingen en -gevangenen. Velen zijn buitenlanders die niet naar hun land van herkomst durven of kunnen en zijn voor onbepaalde tijd in kampen opgesloten. De SDF hebben volgens plaatselijke bronnen in het westen van Irak zeker 150 Iraakse IS-strijders of hun familieleden over de grens met Irak gezet. Dat zei een leider van een Iraakse stammenmilitie in opnames van de Iraakse IS-ers die uit Syrië kwamen.