Nieuws/Binnenland
318800549
Binnenland

Militairen geschorst na ongeval op vliegbasis Leeuwarden

DEN HAAG - De luchtmacht heeft drie militairen, waarvan twee jachtvliegers, geschorst naar aanleiding van een ongeval tijdens een feest op 25 april op de vliegbasis Leeuwarden. De vliegers raakten daardoor ernstig gewond. De Koninklijke Marechaussee doet daarnaast onder leiding van het Openbaar Ministerie strafrechtelijk onderzoek.

Over de precieze toedracht zijn officieel geen mededelingen gedaan, mede vanwege het lopende KMar-onderzoek. Maar een woordvoerder zei destijds wel dat er een machine bij betrokken was die ’niet tijdens werkzaamheden’ is gebruikt.

Volgens bronnen op de vliegbasis ging het om een vorkheftruck die tijdens een zogeheten plaatfeest omviel en op twee vliegers terecht kwam. Ze zouden daardoor respectievelijk drie tenen zijn kwijt geraakt en een gebroken heup en bekken hebben opgelopen.

Tijdens plaatfeesten komen de leden van een squadron samen na afloop van een missie of intensieve trainingsperiode om samen achter gesloten deuren stoom af te blazen. De traditie staat afgelopen jaren al onder druk omdat het ministerie van Defensie inzet op het veiliger maken van de werkomgeving.