Nieuws/Binnenland
3189512
Binnenland

Onderzoek naar ’trucs IND’

DEN HAAG - Een onafhankelijke commissie onderzoekt of vreemdelingendienst IND zijn eigen regels heeft overtreden om zo tijd te besparen. Criminele asielzoekers zouden daardoor mogelijk ten onrechte hun verblijfsvergunning hebben behouden, terwijl anderen die mogelijk ten onrechte niet hebben gekregen. De IND heeft de commissie aan het werk gezet na klachten van een klokkenluider.

De IND heeft veel vacatures en het werk stapelt zich op. De dienst liet daarom bezwaren tegen asielaanvragen afhandelen door de ambtenaar die de aanvraag al in eerste instantie had beoordeeld, klaagde een medewerker vorig jaar. De regels van de dienst schrijven voor dat een collega dat doet, zodat die een eventueel verkeerd oordeel kan corrigeren. Om een en ander te verdoezelen, zou de medewerker hebben ondertekend met de naam van een collega.

De onderzoekscommissie buigt zich ook over een andere mogelijke wanpraktijk. Verblijfsvergunningen van asielzoekers die wat op hun kerfstok bleken te hebben of hadden gelogen, zouden niet zijn ingetrokken omdat dat de dienst te veel tijd en moeite kostte.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo