Nieuws/Buitenland
319104777
Buitenland

China weigert nieuw ’politiek onderzoek’ naar oorsprong coronavirus

Een medisch werker in een lab in Zhengzhou.

Een medisch werker in een lab in Zhengzhou.

PEKING - China wil nog altijd geen nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO naar de oorsprong van het in Wuhan in 2019 opgedoken coronavirus. De WHO heeft opgeroepen tot een nieuw onderzoeksteam, maar de onderminister van Buitenlandse Zaken Ma Zhaoxu zei dat de Volksrepubliek „geen politieke inspanningen” wenst om de herkomst van het virus te achterhalen en houdt zo de gelederen gesloten. Dat komt het communistische land al sinds het begin van de crisis op kritiek te staan.

Een medisch werker in een lab in Zhengzhou.

Een medisch werker in een lab in Zhengzhou.

„We zijn tegenstander van politieke onderzoeken”, die volgens de onderminister het gezamenlijke rapport negeren. Een team van de WHO, viroloog Marion Koopmans incluis, heeft begin dit jaar onderzoek gedaan in China en daarover een rapport uitgebracht. Het onderzoek richtte zich vooral op Wuhan en een laboratorium daar. De onderzoekers van het WHO-team achtten het destijds onwaarschijnlijk dat het virus daar op mensen is overgegaan, maar die theorie is nog springlevend. Zeker nadat daar e-mailverkeer over naar buiten kwam waarin onder meer de Amerikaanse viroloog Anthony Fauci een dubieuze rol speelde.

Donderdag zei het hoofd van de WHO-onderzoekscommissie, de Deen Peter Ben Embarek, dat het wel goed mogelijk is dat het coronavirus in een laboratorium van een vleermuis op een mens is overgegaan. Embarek zei dat het mogelijk gaat om een labmedewerker die onderzoek deed naar vleermuizen. Verschillende medewerkers van het lab in Wuhan zouden al ver voor de Chinese bekendmaking van het rondgaan van corona zijn opgenomen in het ziekenhuis, blijkt uit informatie van de Amerikanen.

Tijdens de WHO-onderzoeksmissie in China konden Embarek en zijn collega’s moeilijk onderzoek doen naar de herkomst. Zo kregen ze geen documenten uit het laboratorium te zien en hebben ze niet kunnen vaststellen wat voor onderzoek daar werd gedaan.