Nieuws/Binnenland
3191629
Binnenland

ADO-fans lijken actie op te eisen

Spoor van ellende en anti-Joodse leuzen in Amsterdam

AMSTERDAM - Verschillende ramen, portieken, verkeersborden, muren en een standbeeld in Amsterdam zijn beklad met verf en graffiti. Fans van ADO Den Haag eisen de actie op via sociale media.

Onder meer het standbeeld De Dokwerker is beklad met geel-groene verf, de kleur van voetbalclub ADO. Ook staan op muren en tramhaltes teksten geschreven zoals ’JHK’, wat zou verwijzen naar ’Joden Hebben Kanker’. Amsterdam pikt het vandalisme niet en doet aangifte wegens bekladding van onder meer het beeld van De Dokwerker. Burgemeester Femke Halsema heeft dat laten weten. „De Dokwerker staat voor alle mensen die in Nederland zijn opgestaan tegen de vervolging van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het is een belangrijk historisch monument en een dierbaar symbool in onze stad: daar blijf je van af”, zegt Halsema.

De politie zegt de zaak hoog op te nemen. „Wat ons het meest bevreemd, is dat De Dokwerker is beklad. Dan heb je écht geen besef van wat er in het verleden is gebeurd. Wij zullen een signaal afgeven dat we dit niet tolereren, en proberen de onderste steen boven te brengen”, meldt een politiewoordvoerder aan deze krant.

De burgemeester van Den Haag is zeer verontwaardigd. „Deze misdragingen keuren wij ten zeerste af. Zeer kwalijk dat verkeersborden, ruiten en andere plekken zijn beklad. Dat daarbij ook het beeld van De Dokwerker is beklad, is helemaal een afschuwelijke actie. Dat beeld is ter nagedachtenis aan de februaristaking van 1941, een strijdbaar protest tegen de Jodenvervolging. Bekladding van juist dat beeld is respectloos en zeer pijnlijk. In telefonisch contact met mijn collega in Amsterdam heb ik hierover ook m’n afschuw uitgesproken. Goed dat Amsterdam aangifte doet, dit gedrag is niet te tolereren en moet worden bestraft. Dit soort wangedrag staat los van de vraag of er wel of niet gedemonstreerd mag worden door Ajax-supporters. Demonstreren is een grondrecht, hoe ongemakkelijk de boodschap van de demonstranten voor anderen ook kan zijn. Alle inspanningen in Den Haag zijn erop gericht de demonstratie zondag goed te laten verlopen, met bijzondere aandacht voor de veiligheid en openbare orde. Besluiten worden daarbij altijd genomen op basis van de meest actuele informatie en veiligheidsrisico-inschattingen.”

De teksten zijn een voorbode voor de wedstrijd ADO - Ajax, aanstaande zondag, die in Den Haag wordt gespeeld. De wedstrijd staat traditioneel onder hoogspanning, maar dit jaar is de lading nog groter omdat Ajax eerder een demonstratie in de hofstad aankondigde. Ze zijn boos op burgemeester Krikke. Die verbood Ajax-fans in het stadion van ADO te zitten.

Boze Amsterdammers verzamelen zich bij het standbeeld van De Dokwerker.

Boze Amsterdammers verzamelen zich bij het standbeeld van De Dokwerker.

Foto’s gedeeld

Op het Instagram-account van Awaydays worden verschillende foto’s van vernielingen gedeeld. Daarbij wordt aan de voetbalwedstrijd van dit weekend gerefereerd: ’Tot zondag joe’.

Op video’s in dezelfde Insta-post is te zien hoe Ajax-stickers op deuren worden bespoten en hoe het Haagse nummer 070 op viaducten wordt geklad. Ook valt te lezen: ’Iedereen mag komen, niemand is welkom.’