Nieuws/Binnenland
3192762
Binnenland

Spoor van vernieling, ook musea beklad

ADO tegen eigen fans: triest en respectloos

Ook verschillende musea in Amsterdam zijn beklad.

Ook verschillende musea in Amsterdam zijn beklad.

DEN HAAG - ADO Den Haag is boos over de bekladdingen die zijn aangebracht in Amsterdam. Onder meer het beeld van De Dokwerker in de hoofdstad is besmeurd met groene en gele verf, de clubkleuren van ADO. Ook twee belangrijke musea werden beklad.

Ook verschillende musea in Amsterdam zijn beklad.

Ook verschillende musea in Amsterdam zijn beklad.

„Wij keren ons als club nadrukkelijk tegen deze onbegrijpelijke acties. Het is respectloos en triest”, laat de algemeen directeur van ADO, Mattijs Manders, weten op de site van de club.

ADO en Ajax spelen zondag in Den Haag tegen elkaar. Bij de wedstrijd zijn Ajax-supporters al jaren niet welkom. De Amsterdamse fans willen daarom zondag demonstreren in Den Haag. „Tot zondag joe”, schreven ADO-hooligans op Instagram bij foto’s van de bekladdingen.

De Dokwerker is een ode aan de Februaristaking van 1941, toen tienduizenden burgers in opstand kwamen tegen de anti‐Joodse maatregelen van de nazi’s. Die staking was uniek in Europa. Maandag staat een herdenking gepland.

De Dokwerker.

De Dokwerker.

De bekladdingen komen hard aan in Amsterdam. „Dan heb je écht geen besef van wat er in het verleden is gebeurd. Wij zullen een signaal afgeven dat we dit niet tolereren”, waarschuwt een politiewoordvoerder.

Ook het Van Gogh Museum werd beklad.

Ook het Van Gogh Museum werd beklad.

’Kom allemaal!’

De gemeente heeft het standbeeld inmiddels schoongemaakt en laat weten dat de herdenking van maandag gewoon doorgaat. Het Comité Herdenking Februaristaking beaamt dat.

„Dit is natuurlijk verschrikkelijk. Ik weet niet of het de intentie was van die ADO-supporters om specifiek De Dokwerker te pakken, maar wij gaan gewoon voor een mooie herdenking”, aldus een woordvoerder. „Wij roepen iedereen op te komen.”

Kanker

Op het Instagram-account van Awaydays worden verschillende foto’s van vernielingen gedeeld. Ramen, portieken, verkeersborden, muren en zelfs musea, waaronder het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum, werden beklad.

Bekladdingen op het Stedelijk Museum.

Bekladdingen op het Stedelijk Museum.

Ook staan er teksten geschreven zoals ’JHK’, wat zou verwijzen naar ’Joden Hebben Kanker’. Café Betondorp zag klieders groene en gele verf tegen de voorpui hangen.

De politie noemt de vernielingen ’omvangrijk’ maar wil niet vertellen op hoeveel plaatsen, en op welke plaatsen, er bekladdingen zijn. „Dat is daderinformatie.”