Nieuws/Buitenland
319455
Buitenland

’Iran bouwt aan raketten in Syrië en Libanon’

JERUSALEM - Iran bouwt installaties voor de productie van geavanceerde raketten in Syrië en Libanon. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is ervan overtuigd dat de raketten zijn bedoeld voor aanvallen op zijn land.

Aan het begin van een ontmoeting met VN-baas Antonio Guterres, beschuldigde Netanyahu Iran ervan Syrië te gebruiken als „militaire uitvalbasis als onderdeel van zijn verklaarde doel om Israël uit te roeien.”

Een Israëlische televisiezender toonde eerder deze maand satellietbeelden van een van de vermeende Iraanse installaties in Syrië. Zender Channel 2 claimde dat het ging om foto’s van een complex dat wordt gebouwd bij de kustplaats Baniyas. Het zou zijn bedoeld voor de productie van langeafstandsraketten.

Eenzijdig optreden

Iran heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen. Het land geldt als een van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad. Netanyahu waarschuwde vorige week dat Israël bereid is desnoods eenzijdig op te treden om te voorkomen dat de Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië verder wordt uitgebreid.

De Israëlische regering vreest voor de gevolgen van een eventuele militaire overwinning van Assad in de Syrische burgeroorlog. In zo’n geval zou weleens een permanent Iraanse garnizoen kunnen achterblijven in buurland Syrië, denkt Jeruzalem.