Nieuws/Binnenland
3195921
Binnenland

’Miljoen huizen dreigen te verzakken’

Amsterdam - Door de extreem droge zomer dreigen voor een miljoen huizen funderingsproblemen. Het regent meldingen van verzakkingen, zegt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) in tv-programma De Monitor (KRO-NCRV).

Vanuit 83 gemeenten komen meldingen van serieuze verzakkingen. Slechts tien gemeenten zijn volgens het KCAF actief bezig met de funderingsproblematiek. „Die 83 gemeenten zijn slechts het topje van de ijsberg”, zegt directeur Dick de Jong van het KCAF. De organisatie krijgt elke dag weer nieuwe meldingen binnen.

Met name huizen van voor 1970 lopen risico: 1 op de 4 dreigt te verzakken. Bij de nieuwe meldingen gaat het vooral om huizen die 'op staal' zijn gefundeerd: direct op de ondergrond. Daar is een lage grondwaterstand de boosdoener: de klei klinkt in, waardoor de bodem daalt en je huis verzakt.

Terwijl het funderingsloket normaliter één klacht per week binnenkrijgt, zijn dat er sinds de droge zomer één à twee per dag. Soms gaat het om hele huizenblokken die verzakken.

Door de droogte is het grondwaterpeil in veel gemeenten laag. Dat is funest voor huizen die op houten palen staan. Die palen moeten namelijk onder water staan om te voorkomen dat ze gaan rotten. Ook is in sommige regio’s de klei- of veengrond door de droogte gaan verkruimelen en onder de woningen weggezakt.