Nieuws/Binnenland
319640651
Binnenland

Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in werking

UTRECHT - Rijkswaterstaat stelt het zogenoemde hitteprotocol weer in werking. Voor het eerst dit jaar worden woensdag op de weg maatregelen getroffen vanwege de verwachte hete dagen.

Het hitteprotocol geldt vanaf woensdagochtend 10.00 uur. Het houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen. Een berger wordt ingeschakeld om de gestrande automobilist zo snel mogelijk naar een veilige locatie te brengen, zoals een tankstation of een parkeerplaats.

De maatregel geldt voor de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is dat de temperaturen stijgen naar 30 graden of hoger. Dat zijn vooralsnog alle provincies behalve Groningen, Friesland en Drenthe.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers zich goed voor te bereiden en voldoende drinkwater mee te nemen. Ook is het verstandig om een paraplu in de auto te leggen. Die kan bij pech langs de weg als parasol worden gebruikt tijdens het wachten.

Hittegolf in zuidoosten

Deze week kunnen we rekening houden met een regionale hittegolf in het zuidoosten van het land. Men kan daar rekenen op een temperatuur van 25 graden of hoger, voor zeker vijf dagen achter elkaar. Volgens Weeronline kan het zelfs drie dagen 30 graden of meer worden.

Niet alleen overdag maar ook ’s nachts blijft de temperatuur hangen, wat zorgt voor plaknachten met minima van 19 graden.

De kans op een regionale hittegolf wordt dinsdagavond nog gesteld op 30%. Of het daadwerkelijk doorzet hangt af van vrijdag: er trekken dan onweersbuien over Nederland en de hoeveelheid buien en bewolking bepalen in grote mate hoe warm het wordt.

De kans is groot dat het die dag 25 graden of warmer wordt in het zuidoosten, maar de kans op tropische waarden is ongeveer 30%.

Extra controles dierenwelzijn

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan de komende dagen bij bedrijven extra letten op dierenwelzijn. De toezichthouder doet dat vanwege de verwachte hitte.

De hoge temperaturen vormen een risico voor het welzijn van dieren, die zelfs aan de hitte kunnen bezwijken. „Het kan dan gaan om dieren die buiten lopen met onvoldoende drinkwater of onvoldoende schaduw, dieren die getransporteerd worden tijdens een hoge omgevingstemperatuur of dieren in stallen en verzamelplaatsen waarbij de temperatuur te hoog oploopt”, aldus de NVWA.