Nieuws/Binnenland
3196920
Binnenland

SP worstelt met nieuwe migratiekoers

’Verkiezingen worden referendum over Rutte’

Amersfoort - De PVV en SP hebben de provinciale verkiezingen in maart omgedoopt tot ’Rutte-referendum’. Beide partijen hebben duidelijk gemaakt dat het kabinet niet hoeft aan te kloppen voor gedoogsteun zodra het zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt is.

PVV-voorman Wilders liet van zich horen via een interview en op Twitter. SP-leider Lilian Marijnissen sprak vandaag een deel van de achterban toe tijdens een partijraad in Amersfoort.

„Ik heb alle politieke leiders de afgelopen weken gehoord. Allemaal dansen ze de paringsdans met Rutte”, stelt SP-leider Marijnissen. „Wie verandering wil moet niet op een van de minnaars van de macht stemmen. Wij gaan dit kabinet Rutte niet aan een meerderheid helpen.”

Miljonairs

De socialiste, die tegenwoordig campagne voert met een Ferrari, deed verder een pleidooi voor de introductie van een miljonairsbelasting. Marijnissen haalde ook fel uit naar plannen uit het klimaatakkoord van Ed Nijpels.

„Wie gaat daarvoor betalen: de vervuilers of de mensen? Moeten mensen uit hun tweedehands auto gepest worden terwijl de allerrijksten bakken met subsidie krijgen voor hun Tesla?”, vroeg Marijnissen zich af. „Of wat Rob Jetten wil? Iedereen moet een torenhoge lening afsluiten om een warmtepomp aan te schaffen.”

Migratie

Over de aangescherpte migratiekoers zei de SP-leider opmerkelijk genoeg niets in haar toespraak. Juist op dit thema klonken eerder op de dag enige wanklanken bij de achterban.

Traditiegetrouw was er bij de stemmingen over het verkiezingsprogramma voor het Europees Parlement niet veel meer van die kritiek te merken. Zoals gebruikelijk werden alle voorstellen voor wijzigingen met een royaal rode meerderheid weggestemd.