Nieuws/Buitenland
3197853
Buitenland

VS veroordeelt geweld tegen burgers Venezuela

Brandende hulpgoederen bij de grens met Colombia.

Brandende hulpgoederen bij de grens met Colombia.

SANTA ELENA DE UAIRÉN - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft het geweld tegen de burgerbevolking in Venezuela scherp veroordeeld. „Deze aanvallen leiden tot doden en gewonden”, twitterde hij. Hij betuigde zijn medeleven met de families van de slachtoffers van deze „misdaden.”

Brandende hulpgoederen bij de grens met Colombia.

Brandende hulpgoederen bij de grens met Colombia.

De grensschermutselingen en de inzet van Venezolaanse veiligheidstroepen op zaterdag hebben op Colombiaans grondgebied 285 mensen verwond, van wie er 37 naar ziekenhuizen moesten worden gebracht. Zeker twee mensen, onder wie een 14-jarige jongen, zijn om het leven gekomen tijdens botsingen met veiligheidstroepen.

Colombia heeft de hulptrucks van de grens met Venezuela teruggetrokken. De invoer van voedsel en medicijnen werd met geweld verhinderd door het regime van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, aldus de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes Trujillo op zaterdagavond.

Venezuela verbrak zaterdag midden in de crisis de diplomatieke betrekkingen met zijn buurland Colombia over hulpgoederen. „We kunnen niet langer tolereren dat het Colombiaanse grondgebied zich overgeeft aan agressie tegen Venezuela”, aldus het controversiële staatshoofd van Venezuela Nicolás Maduro. Alle Colombiaanse diplomaten en consulaire ambtenaren moeten het land binnen 24 uur verlaten.

Trujillo bekritiseerde Maduro’s aankondiging en herhaalde dat zijn regering zijn tegenstander Juan Guaidó als president van Venezuela erkende. Om de Colombiaanse diplomaten echter te beschermen, beval hij hen terug te keren.