Nieuws/Binnenland

Verwijderen hennepplanten leverde veel kritiek op

Wijkagent ’plantjesrel’ verdedigt zich

Facebook politie Harderwijk-Zuid

HARDERWIJK - Alex Braakenburg, wijkagent in Harderwijk-Zuid, werd het niet in dank afgenomen dat hij vorige week bij een bewoner vijf hennepplanten weghaalde en dit ’trots’ deelde op social media. De politieman is dan ook in het verweer gekomen. „De verontwaardigde reacties kan ik mij voorstellen, maar doe dit dan op een waardige manier.”

Facebook politie Harderwijk-Zuid

Meerdere agenten, waaronder dus ook Braakenburg, meldden zich afgelopen vrijdag bij een woning in Harderwijk. Daar op het balkon troffen zij vijf hennepplanten. Deze waren zichtbaar vanaf de weg en kwamen boven de schutting uit.

Op Facebook legde Braakenburg vrijdag uit dat de hennep werd vernietigd, omdat ’ik het simpelweg geen gezicht vind midden in een woonwijk met kinderen. Het waren er vijf, dus eigenaar wordt ivm gedoogbeleid niet vervolgd. Kinderachtig? Dat mag u vinden. Het straatbeeld krijgt door deze planten een ander karakter waardoor een wijk uiteindelijk kan verloederen’.

Fairplay

Dit leverde de wijkagent echter veel kritiek op. „Maar ECHTE boeven vangen durven ze niet... Schijtbakken”, plaatste iemand onder zijn bericht. „Die zielepiet kan vannacht weer lekker slapen, na zijn MEGA drugsvangst!!”, schrijft een ander. Met ruim 6000 reacties onder zijn bericht op Facebook, voelde hij zich genoodzaakt om te reageren.

„Om nog meer duiding te geven op het bericht, wij waren dus bij deze woning in verband met een groter onderzoek die betrekking had op een bewoner van het pand. De planten zijn in overeenstemming met de eigenaar van de woning vernietigd. Ook hij begreep dat hennepplanten van dergelijk groot formaat niet handig waren in de wijk.”

Braakenburg wil als afsluiter nog wel wat duidelijk maken: „Realiseer je wel dat als je reageert op een bericht ik het waardeer dat deze fair zijn. Ook mijn collega’s van het Openbaar Ministerie lezen mee. Voor je het weet word je als verdachte aangemerkt van een strafbare uiting. #fairplay.”

Lees meer over