Nieuws/Binnenland

Jarenlange celstraf voor Nederlandse G20-relschopper

AFP

HAMBURG - De 21-jarige Nederlandse relschopper Peike S. is voor zijn aandeel in de ongeregeldheden tijdens de G20-top in Hamburg hard aangepakt. De rechter veroordeelde hem maandag tot een gevangenisstraf van twee jaar en zeven maanden wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, ernstige landvredebreuk en verzet tegen zijn aanhouding.

AFP

De aangeklaagde werd volgens de site van de nieuwszender NDR verweten op 6 juli na afloop van de demonstratie 'Welcome to Hell' twee flessen te hebben gegooid naar de politie. Daarna probeerde hij te voorkomen dat hij zou worden ingerekend en afgevoerd. De rechter rekende hem die vergrijpen zwaarder aan dan de officier van justitie. Die had één jaar en negen maanden geëist.

De Amsterdamse amokmaker werd maandag met handboeien om naar de rechtszaal gebracht. Bij binnenkomst kreeg hij bijval van de toeschouwers, onder wie veel geestverwanten en vrienden. Tijdens het proces zei hij niets. Het vonnis van de rechter schokte de aanwezigen. Niemand had rekening gehouden met celstraf langer dan twee jaar omdat de zaak door een politierechter werd afgehandeld.

Niet gewond

Die erkende in zijn motivering dat in het verleden belagers van agenten er meestal genadiger vanaf kwamen, maar zei dat de politie absoluut niet vogelvrij is voor sensatiebeluste geweldplegers. De politieman uit Berlijn die een fles op zijn hoofd en been kreeg, zei als getuige dat hij een klap tegen zijn helm had gevoeld. Het deed even pijn maar hij raakte niet gewond en kon de vermoedelijke gooier arresteren ondanks diens tegenwerking.

Lees meer over