Nieuws/Buitenland
32044
Buitenland

Turkse schrijver Ahmet Sik opgepakt

ISTANBUL - De prominente Turkse schrijver en regeringscriticus Ahmet Sik is donderdag in Istanbul opgepakt. Dat hebben Sik zelf op Twitter en het staatspersbureau Anadolu gemeld. Volgens Anadolu wordt Sik verdacht van propaganda voor de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en belediging van staatsorganen. De aanklachten zijn gebaseerd op Twitter-berichten van Sik en artikelen die hij schreef in de krant Cumhuriyet.

Sinds de couppoging in juli treden de Turkse autoriteiten harder op tegen critici van de regering. Op grond van de noodtoestand die na de poging tot staatsgreep werd afgekondigd kan iemand vijf dagen vast worden gehouden zonder contact met een advocaat. Pas na dertig dagen hechtenis moet iemand aan een rechter worden voorgeleid.

De onderzoeksjournalist en schrijver is een van de prominentste critici van de beweging van Fethullah Gülen, de in de Verenigde Staten woonachtige geestelijke die door president Erdogan voor de couppoging verantwoordelijk wordt gehouden. Sik hekelde echter ook de jarenlange steun voor Gülen door de regerende AK-partij en door Erdogan zelf, voordat het in 2013 openlijk tot een breuk kwam.

In een interview ongeveer een maand na de mislukte staatsgreep noemde Sik het „een groot verzuim om over de Gülen-gemeenschap te praten en tegelijkertijd de medeschuld van de AKP te verzwijgen.” Sik zei toen dat Gülen en Erdogan allebei voor de rechter zouden moeten worden gebracht.