Nieuws/Binnenland
320531
Binnenland

Kim O. (71) blijft Haagse tandarts stalken

Ziekelijk verliefd op vader Van As

Oud-hockeyster Naomi van As volgt de verrichtingen van haar vriend Sven Kramer tijdens de Spelen in Sotsji.

Oud-hockeyster Naomi van As volgt de verrichtingen van haar vriend Sven Kramer tijdens de Spelen in Sotsji.

Den Haag - De 71-jarige stalker van de vader van oud-hockeyinternational Naomi van As heeft weer toegeslagen. Vorig jaar zat Kim O. al drie maanden vast, maar na haar vrijlating zou ze Francis van As wederom hebben lastiggevallen.

Oud-hockeyster Naomi van As volgt de verrichtingen van haar vriend Sven Kramer tijdens de Spelen in Sotsji.

Oud-hockeyster Naomi van As volgt de verrichtingen van haar vriend Sven Kramer tijdens de Spelen in Sotsji.

Als er al een gemiddelde gedetineerde bestaat, dan past Kim O. zeker niet in dat hokje. De vrouw op leeftijd, die tijdens haar werkzame leven actief was als stewardess en later als jurist, oogt fragiel. De slanke Indische dame draagt maandagmiddag in de zittingszaal een lange rok, heeft haar zwarte haren opgestoken en een zwart sjaaltje met witte bolletjes omgeknoopt.

In september vorig jaar werd ze door de rechtbank veroordeeld tot vier maanden celstraf (waarvan een voorwaardelijk) voor het stalken van de Haagse tandarts Francis van As, de vader van Naomi van As.

Voicemail

Ze schreef hem brieven, mailde hem, liet voicemailberichten achter en stond zelfs op de stoep bij de familie Van As. Ook sloot de vrouw een abonnement af bij de sportschool die gevestigd is in hetzelfde pand als de praktijk van Van As. De vrouw was ervan overtuigd dat ze een relatie met vader Van As had.

O. ontmoette Van As in 2007 op een cursus Mandarijn (Chinees). Volgens advocaat Ranesh Dhalganjansing werd zijn cliënte later pas verliefd op de tandarts, toen ze van hem hoorde dat zijn relatie niet meer lekker liep.

De berichten die O. naar Van As stuurde en de voicemails die ze achterliet waren volgens haar advocaat slechts berichten met een liefdevolle strekking. „Dat ze hem mist, dat niemand hen uit elkaar kan drijven en met de mededeling dat ze een restaurantreservering gemaakt had, in de hoop dat hij ook zou komen.”

Francis van As was niet gediend van haar aanhoudende toenaderingspogingen en deed aangifte.

Nadat O. vorig jaar was vrijgekomen, zou ze volgens het Openbaar Ministerie (OM) weer de mist in zijn gegaan. Ondanks het contactverbod bleef ze bellen.

Pakketje

Ook bezocht ze zijn praktijk weer en liet daar een pakketje met een kaart achter. Bovendien zou ze de oom van Naomi van As hebben lastiggevallen.

Na een nieuwe aangifte is het OM een tweede strafzaak tegen O. gestart. In oktober komt de zaak op zitting. Sinds april zit de 71-jarige vrouw weer in voorarrest, vertelt haar advocaat. „Ze heeft het daar echt zwaar.”

O. ging in hoger beroep tegen haar veroordeling van vorig jaar. Gisteren werd de zaak niet-inhoudelijk behandeld door het gerechtshof Den Haag. „Ik heb zeker een relatie met hem gehad!”, verzekerde O. de raadsheren van het hof. In het kader van de tweede strafzaak is O. inmiddels door een psycholoog en een psychiater onderzocht. Ze zou aan een ziekelijke stoornis lijden. Mocht zij schuldig worden bevonden, dan is het de vraag of haar daden haar volledig toegerekend kunnen worden.