Nieuws/Binnenland
320534
Binnenland

Minder jeugdbendes door sociale media

Het aantal 12-16 verdachten nam vanaf 2007 af.

Het aantal 12-16 verdachten nam vanaf 2007 af.

Amsterdam - Het aantal in Nederland actieve jeugdbendes blijkt sinds 2008 flink gedaald. Volgens het kabinet komt dat door de toen ingezette ’persoonsgerichte aanpak’ van justitie.

Het aantal 12-16 verdachten nam vanaf 2007 af.

Het aantal 12-16 verdachten nam vanaf 2007 af.

Frank Weerman, hoogleraar Jeugdcriminologie aan de Erasmus Universiteit, ziet een heel andere verklaring: het enorm toegenomen gebruik van sociale media. „De manier waarop jongeren hun tijd doorbrengen en communiceren is veranderd. Het is makkelijker elkaar op te hitsen als je op straat staat en je je verveelt, dan via de smartphone”, aldus Weerman.

LEES VERDER: ’Zij hebben geen idee’

Aanpak prioriteit

Het aanpakken van jeugdbendes geldt al jaren als ’prioriteit’ in Den Haag. Sinds 2008 wordt het probleem gemonitord. Tussen 2009 en 2014 is het aantal criminele jeugdgroepen met 27 procent afgenomen. Dat zou volgens het kabinet onder meer komen door ’persoonsgerichte aanpak’ die vruchten afwerpt. Maar ook wordt erkend dat ’problematische jeugdgroepen’ door meerdere ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld sociale media, gewoon minder zichtbaar zijn op straat.

Sinds 2014 moeten gemeenten het probleem vooral zelf en ’lokaal’ aanpakken. De groepen zouden zich de laatste tijd anders organiseren. Was er voorheen sprake van één vaste groep met bekende leden, nu zijn er steeds meer wisselingen. „Steeds meer jongeren treffen elkaar op sociale media en sluiten zich ’los vast’ aan bij groepen of gelegenheidscoalities”, schreef toenmalig justitieminister Van der Steur begin dit jaar.

Een criminele jeugdgroep van circa 35 jongeren veroorzaakt jaarlijks maar liefst 1,9 miljoen euro aan maatschappelijke kosten, bleek dit jaar uit onderzoek in opdracht van het kabinet.