Nieuws/Binnenland
320626
Binnenland

Lid vertrouwenscommissie van bed gelicht

Arrestatie na lek rond benoeming nieuwe burgemeester Den Bosch

Sjef van Creij (links) en Jack Mikkers.

Sjef van Creij (links) en Jack Mikkers.

Den Bosch - UPDATE 11:18 - De politie heeft dinsdagochtend raadslid Sjef van Creij uit Rosmalen aangehouden voor betrokkenheid bij het lekken van vertrouwelijke informatie rond de voordracht van de nieuwe burgemeester in Den Bosch. Zijn vrouw bevestigt dat hij is aangehouden.

Sjef van Creij (links) en Jack Mikkers.

Sjef van Creij (links) en Jack Mikkers.

De vijftiger wordt verdacht van betrokkenheid bij het lekken van vertrouwelijke informatie rond de voordracht van de nieuwe burgemeester in de Brabantse hoofdstad. Over de benoeming van Jack Mikkers, die onlangs werd aangesteld als opvolger van Ton Rombouts, onstond grote ophef nadat het Brabants Dagblad veel details en onder meer de namen van sollicitanten had gepubliceerd.

Justitie besloot in juli de zaak nader te onderzoeken. Commissaris van de koning in Noord-Brabant, Wim van de Donk, had daarom verzocht.

Als fractievoorzitter van de lokale partij Gewoon Ge-dreven maakte Van Creij (55) deel uit van de vertrouwenscommissie die de nieuwe burgemeester selecteerde. De leden kozen uiteindelijk voor Jack Mikkers (VVD) als opvolger van Ton Rombouts (CDA). Mikkers was de afgelopen jaren burgemeester van Veldhoven.

Tweede keus

Volgens het Brabants Dagblad was Mikkers tweede keus. De krant meldde op basis van ingewijden dat de vertrouwenscommissie eigenlijk Jan Hamming (PvdA) had willen voordragen, nu nog burgemeester in Heusden. Dat ging niet door, omdat hij ook met succes had gesolliciteerd voor hetzelfde ambt in Zaanstad.

Vertrekkend burgemeester Rombouts sprak na de publicaties van „een waar slagveld.” Hij noemde die „een beschadigende cocktail waartegen je je amper kunt weren.” Onder de andere sollicitanten waren volgens uitgelekte informatie burgemeesters van andere plaatsen. Zij kregen kritische vragen over hun vermeende sollicitatie in Den Bosch.

’Sjef heeft hier niks mee te maken’

Echtgenote Wilma van Creij reageerde dinsdag zwaar geëmotioneerd op de aanhouding van haar man. Ze zegt dat ze haar handen voor hem in het vuur steekt. „We hadden dit niet verwacht. Als er iemand integer is, is hij het. Ik weet zeker dat Sjef hier niks mee te maken heeft en hoop dat ze de juiste pakken.”

Het verdachte raadslid zit vast voor verhoor en mag vooralsnog alleen contact hebben met zijn advocaat.