Nieuws/Binnenland
3207124
Binnenland

Wraking in strafzaak verkeersdrama mislukt

Verdachte drama tieners: ’We dronken wat, we blowden wat’

ALKMAAR - De strafzaak tegen de verdachte van een verkeersdrama waarbij drie jonge mensen uit Anna Paulowna om het leven kwamen, kan weer verder. De wrakingskamer wees een wrakingsverzoek van advocaat Jeroen Dallinga zojuist af. Dallinga die de 20-jarige verdachte Siem B. bijstaat, wraakte vanmorgen de rechtbank in Alkmaar die volgens hem blijk geeft van vooringenomenheid.

Siem B. uit Oudesluis wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd voor roekeloos rijden, de zwaarste vorm van dood door schuld. Volgens de officier van justitie bestuurde hij de Peugeot die vorig jaar in de nacht van 31 augustus op 1 september met hoge snelheid tegen een lantaarnpaal en een boom knalde. Daarbij kwamen Colin van den Brink (16), Seph Lakeman (15) en Roy Boukes (16) om het leven. Een meisje raakte zwaargewond, en ook Siem B. liep verwondingen op. Siem B. zou onder invloed van drank en drugs zijn geweest.

Nabestaanden, andere familie en vrienden van de slachtoffers waren massaal naar de rechtbank in Alkmaar gekomen om de inhoudelijke behandeling van de strafzaak bij te wonen.

Ze plaatsten foto’s van de jonge slachtoffers voor zich op een tafel in de rechtbank. Om al het publiek aan plek te bieden, legde de rechtbank een videoverbinding met een tweede zittingszaal.

Advocaat Jeroen Dallinga vroeg om aanhouding van de zaak omdat volgens hem het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk onvolledig is geweest. Ook zegt hij dat er twijfels bestaan of Siem B. daadwerkelijk achter het stuur zat. De verdachte kan het zich niet meer herinneren.

De rechtbank wees verzoeken van Dallinga af om nader onderzoek te doen naar blonde haren die zijn gevonden aan de binnenkant van de voorruit. Die zaten ter hoogte van de bijrijdersplek. Als de haren van Siem B. zijn, zou dat erop kunnen duiden dat hij naast de bestuurder zat. Volgens de officier van justitie zaten de haren, en ook bloed van Siem B., bij de bijrijdersplek omdat alle inzittenden zijwaarts uit de auto zijn geslingerd.

Verdachte weet niets meer

De 20-jarige Siem B. uit Oudesluis kan zich naar eigen zeggen helemaal niets meer herinneren van het ongeluk.

„Ik wil graag vragen beantwoorden, maar ik weet niets meer. We zaten met een groep te chillen bij het gemeentehuis. We dronken wat, we blowden wat. Ik weet nog dat we ergens heen zouden gaan. Vanaf dat moment is er alleen maar een zwart gat. Ik weet dat ik met de auto ben gekomen, maar ik weet niet meer dat we zijn weggegaan. Ik weet ook niet meer dat ik in een auto ben gestapt.”

Dallinga vroeg ook om nader onderzoek naar een kuil in het wegdek, en naar de uitspraken van een getuige die zei gezien te hebben dat de handrem van de verongelukte Peugeot omhoog stond en dat kort voor het ongeval onder de Peugeot 206 vonken te zien waren. De rechtbank wees alle verzoeken af, waarna de wraking volgde.

De zaak is hieronder terug te lezen via de tweets van verslaggever Saskia Belleman.