Nieuws/Binnenland
320793
Binnenland

Waar komt die tropische hitte ineens vandaan?

Vandaag mogelijk de warmste 29 augustus ooit

Amsterdam - Het wordt vandaag voor het eerst sinds 19 juli weer tropisch warm in ons land. De temperatuur stijgt in Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek naar 30 tot lokaal 32 graden.

Weerbureau Weeronline verwacht een temperatuur van ongeveer 29 graden in De Bilt. Of het de warmste 29 augustus ooit zal worden? Het gaat er om spannen. Het record in De Bilt staat op 29,3 graden en stamt uit 1930. Maar dat er vandaag in De Bilt een tropische dag wordt genoteerd, is niet uitgesloten. De laatste keer dat dat dit jaar gebeurde, was op 22 juni.

Strand goed idee

Wie de tropische warmte wil ontvluchten kan het beste afreizen naar de kust. Op de stranden waait een zuidwestenwind en wordt het maximaal 24-27 graden. Vanavond en vannacht wordt het een stuk frisser en kan op meer plaatsen in het land een bui ontstaan. Daarbij is ook onweer mogelijk. De buien verdrijven de warmte en het koelt af naar 15-18 graden.

Woensdag trekt een koufront traag van west naar oost over het land. Het is overwegend grijs en in het hele land is kans op stevige (onweers)buien. Regionaal valt erg veel regen, soms wel 40 mm per uur. Ook donderdag, de laatste dag van de meteorologische zomer, trekken nog buien over het land en dan wordt het slechts 17 à 18 graden. De herfst start licht wisselvallig.