Nieuws/Binnenland
320853
Binnenland

Doelwit is Officier van Justitie Greetje Bos

’Klaas Otto achter moordplan op aanklager’

Links: Officier van justitie Greetje Bos. Rechts: Klaas Otto

Links: Officier van justitie Greetje Bos. Rechts: Klaas Otto

Sliedrecht - UPDATE 13.01 uur - De oprichter van motorclub No Surrender, Klaas Otto, zit achter een plan om een aanslag te plegen op een officier van justitie. Welingelichte bronnen hebben dat tegen het ANP gezegd. Otto zit vast in de gevangenis in Middelburg. Het doelwit is Greetje Bos zijn, de officier van justitie die optreedt in zijn zaak.

Links: Officier van justitie Greetje Bos. Rechts: Klaas Otto

Links: Officier van justitie Greetje Bos. Rechts: Klaas Otto

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte dinsdag bekend dat er een aanhouding was vanwege een moordplan in opdracht van een gedetineerde, zonder hierbij de naam van Otto als opdrachtgever te noemen. De advocaat van Otto, Louis de Leon, bevestigt dat het om zijn cliënt gaat.

Lees ook: Bedreigingen ‘normaal’, moordplan minder

De advocaat spreekt van „drijfzand.” Volgens hem is de verdenking „volstrekt fake en ongefundeerd.” Een informant heeft hierover een verklaring afgelegd, zegt De Leon. Maar volgens hem is het „gewoon niet waar. Otto heeft zich daarover nooit tegenover niemand uitgelaten en het zit niet in zijn aard om de aanklager iets aan te doen.”

Onacceptabel

Volgens De Leon heeft deze actie als doel om zijn cliënt over te plaatsen naar een extra beveiligde inrichting in Vught. Een poging daartoe werd eerder dit jaar nog afgewezen. Maar Otto moest zijn dozen inpakken en wordt in afzondering geplaatst in Vught, aldus De Leon, die hem dinsdag nog sprak.

Lees ook: Otto: Autoverkoper, motorclubleider, verdachte

Justitie zegt de zaak bijzonder hoog op te nemen. „Het is onacceptabel dat onze mensen worden bedreigd”, stelt een woordvoerder van het Landelijk Parket. Het onderzoek naar de bedreiging loopt komende tijd nog door.

Dreigende aanslag

Bos pakt sinds enige tijd de georganiseerde criminaliteit aan in West-Brabant. Ze volgde Lucas van Delft op. Die kwam eerder in opspraak omdat hij een doodsbedreiging zou hebben verzonnen.

Lees ook: Klaas Otto krijgt tapgesprekken medegevangenen

Het onderzoek naar de dreigende aanslag op de officier van justitie is al enkele weken geleden opgestart door het Landelijk Parket van het OM. De cel van de gedetineerde is onderzocht, evenals twee woningen in Sliedrecht en Rotterdam. De politie heeft beslag gelegd op computers, mobiele telefoons en digitale gegevensdragers.

Klaas Otto zit in voorarrest in verband met verschillende strafzaken. Het gaat onder meer om afpersing, bedreiging, witwassen, mishandeling en brandstichting. De komende dagen zal de politie zowel de aangehouden verdachte als de gedetineerde verdachte verhoren.