Nieuws/Binnenland
321027
Binnenland

Bedreigingen ‘normaal’, moordplan minder

Amsterdam - Doodsbedreigingen van criminelen zijn helaas geen uitzondering voor aanklagers bij justitie. Het komt veel minder vaak voor dat die plannen zo concreet worden dat daadwerkelijk van een moordplan kan worden gesproken, zoals in het geval van OvJ Greetje Bos en No Surrender-baas Klaas Otto. Een overzicht van eerdere incidenten.

Augustus 2017 Een 76-jarige pedofiel wil ‘mannetjes inzetten’ tegen de officier van justitie die zijn zaak behandelt. Johan Frans W., die wordt verdacht van het misbruiken van kinderen op de Filipijnen en in Thailand, liet geen twijfel bestaan aan zijn bedoelingen: ‘de officier, poef poef’. ,,Ik lig er niet wakker van, maar vind het evenmin prettig”, aldus de officier.

April 2016 OvJ Lucas van Delft raakt zijn baan kwijt omdat hij een bedreiging tegen zichzelf heeft verzonnen. Hij meldde zelf bij Misdaad Anoniem dat ‘officier van justitie Van Delft uit de weg geruimd zou worden’. Hij werd met zijn gezin in veiligheid gebracht. Van Delft verklaarde later dat hij wel degelijk werd bedreigd en dat hij de druk niet meer aankon.

Februari 2015 Moordenaar Lau G. bedreigt een OvJ, die daarna zwaar wordt beveiligd door het Stelsel Bewaken en Beveiligen (SBB). De bedreiger slaat de hand aan zichzelf.

April 2010 Scherpschutters op het dak van de rechtbank, een OvJ die zich in een gepantserde auto moet verplaatsen: ongekend zware maatregelen om de aanklager te beschermen in de zaak tegen de ‘Tattookillers-bende’. Ze duikt onder met haar gezin. Volgens justitie was het tien jaar geleden dat voor het laatst een officier zo zwaar werd bedreigd.

Maart 2007 Een 53-jarige man uit Venray bedreigt twee OvJ’s in Limburg ‘langdurig en regelmatig’ met de dood.

2004 Koos Plooij, officier in een strafzaak tegen Willem Holleeder, wordt jarenlang bedreigd. Aanvankelijk krijgt hij slechts een persoonsbeveiliger bij openbare optredens. Later zijn er steviger maatregelen nodig. Plooy krijgt twee bodyguards en verblijft op een geheime locatie, ‘twee kamers met een gasstelletje’.