Nieuws/Buitenland
3210894
Buitenland

Cyberchef Rusland krijgt 22 jaar om verraad

MOSKOU - Een oud-medewerker van de Russische geheime dienst FSB moet 22 jaar de gevangenis in. Sergej Michailov is schuldig bevonden aan verraad. Een voormalig manager van cyberbeveiliger Kaspersky, Roeslan Stojanov, werd veroordeeld tot 14 jaar celstraf. Het geheime proces werd gehouden bij een militaire rechtbank in Moskou.

Stojanov leidde de afdeling cybercrime van Kaspersky. Eerder werkte hij voor het ministerie van Binnenlandse Zaken van Rusland en bij een kleine beveiliger, Indrik genaamd. Stojanov en Michailov zouden regelmatig informatie over Russische hackers hebben gedeeld met Amerikaanse beveiligers. Mogelijk kwam de Amerikaanse inlichtingendienst zo op het spoor van de hackers die de Amerikaanse Democratische partij aanvielen. Eind 2016 werden Stojanov en Michailov opgepakt.

Twee andere verdachten, Georgi Fomtsjenkov en Dmitri Dokoetsjaev, hebben schuld bekend en horen later hun straf. Dokoetsjaev is ook aangeklaagd in de Verenigde Staten, waar hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het hacken van een half miljard mailaccounts van Yahoo.