Nieuws/Binnenland
321091
Binnenland

’Geen waarheidsministerie in digitale oorlog’

DEN HAAG - „Het is altijd een goed idee als er meer wordt samengewerkt op het gebied van veiligheid, ook in het digitale domein. Maar we zitten niet te wachten op een ministerie van Waarheid dat ons gaat vertellen dat twee plus twee vijf is, zoals in het boek 1984 van George Orwell.” Dat zegt Bits of Freedom (BoF).

De stichting, die zich inzet voor digitale burgerrechten, reageert op een voorstel van brigade-generaal Wilfred Rietdijk. Die wil media en overheid nauwer laten samenwerken in de strijd tegen verspreiding van nepnieuws.

In een interview dinsdag in de Volkskrant pleit Rietdijk voor het sluiten van een pact tussen overheid en de belangrijkste media om bijvoorbeeld actief te zeggen of iets geverifieerd is of niet, en dat de media dat erbij plaatsen. „Iedereen heeft een telefoon, iedereen is benaderbaar. De mogelijkheid tot beïnvloeding is groot. Landen als China, Rusland, Iran VS en Israël lopen in deze ontwikkelingen voorop”, aldus de generaal. Rietdijk is de strategisch adviseur Nationale Veiligheid en Cyber van het ministerie van Defensie.

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) ziet niets in een nauwe samenwerking tussen media en overheid in de strijd tegen nepnieuws. „Laten we niet vergeten dat desinformatie ook van diezelfde overheid kan komen. Het is absoluut belangrijk nepnieuws tegen te gaan en juist daarom is de onafhankelijkheid van de journalistiek essentieel. De overheid is er om die onafhankelijkheid te faciliteren.”