Nieuws/Buitenland
321099
Buitenland

België krijgt ’cyberleger’ van 200 experts

BRUSSEL - België krijgt een ’cyberleger’ met 200 experts om het land te verdedigen tegen digitale aanvallen. Dat is bevestigd door minister van Defensie Steven Vandeput. De computerexperts worden ondergebracht bij de Belgische militaire inlichtingendienst in Evere.

De werving is al in gang gezet. Defensie zoekt mensen die onder meer kennis hebben van hacken en malware, zoals virussen. Ze worden verder opgeleid bij een speciale NAVO-dienst in Estland.

Het cyberleger gaat zich bezighouden met de verdediging van militaire doelwitten zoals wapensystemen en communicatiewerken. Ze moeten ook een tegenaanval kunnen lanceren bij een cyberaanval uit het buitenland. Dat zal volgens Vandeput altijd „met respect voor de bestaande internationale verdragen en de rechtsregels” gebeuren.

Cyberaanvallen worden onder meer gebruikt voor bedrijfsspionage, maar ook om verkiezingen te beïnvloeden. In 2013 bleek dat de Britse geheime dienst bij de gebruikersdata van de Belgische telefoondienst Belgacom had ingebroken.