Nieuws/Binnenland
3211259
Binnenland

Gordels verplicht, extra rem en maximaal acht kinderen

Strengere eisen aan Stint

Den Haag - De regels voor de Stint en andere bijzondere bromfietsen worden flink aangescherpt. Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil een rijbewijs bij personenvervoer en veiligheidsgordels verplichten.

Bij een dramatisch ongeval met de Stint in Oss kwamen vorig jaar vier kinderen om het leven. Na onderzoek bleek dat het type vervoersmiddel onveilig was voor het vervoer voor personen. Minister Van Nieuwenhuizen besloot daarop het gebruik van de Stint te verbieden.

Met nieuwe regels wil de VVD-bewindsvrouw de weg vrij maken voor terugkeer van de elektrische bolderkar. Zo mogen er maximaal acht passagiers in het apparaat en moet het voertuig een extra rem krijgen.

Ook moet er toezicht komen op alle bijzondere bromfietsen. Zo wil de minister een jaarlijkse check en gerichte controles bij fabrikanten. In de Tweede Kamer was er felle kritiek op het ontbreken van enige vorm van toezicht.

’Blijft hier niet bij’

Minister Van Nieuwenhuizen laat nu al weten dat het hier niet bij blijft. Het onderzoek naar het drama in Oss is nog niet afgerond. De bewindsvrouw laat nu al weten dat ze een verplicht rijbewijs wil zodra bijzondere bromfietsen worden gebruikt voor personenvervoer. Verder denkt ze aan een kentekenplicht. Daarmee ligt de weg open voor een apk-keuring.

Het bedrijf achter de Stint laat weten zich eerst even in alle voorwaarden en eisen te willen verdiepen, voor ze inhoudelijk reageren. Eigenaar Edwin Renzen: „Het is fijn dat er iets is. Ik hoop dat de inhoud haalbaar is.”

Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat in het oog springende eisen zoals de gordels en de extra rem ’geen onoverkomelijke eisen’ zijn, maar dat het bedrijf eerst echt alles wil uitpluizen. Het is nog niet duidelijk of en wanneer de Stint weer kan terugkeren.