Nieuws/Binnenland
3211934
Binnenland

Voor 680 miljoen euro aandelen gekocht

Nederland neemt belang in Air France KLM

Ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

DEN HAAG - Nederland heeft voor 680 miljoen euro aandelen gekocht van Air France KLM. Dat hebben ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een ingelaste persconferentie in Den Haag. Het kabinet hoopt het verworven belang van 12 procent nog uit te breiden.

Ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

De staat bezit circa vijf procent van KLM, een dochteronderneming van Air France KLM. Het had nog 0 procent van de aandelen van de holding. Daardoor had Den Haag de facto weinig tot niets te zeggen over de luchtvaartgroep. Met een belang in de hele holding, Air France KLM, wordt de Nederlandse invloed verzekerd.

De Franse staat had al een belang in de holding en kon daardoor meer zeggen over de bedrijfsvoering dan Nederland. Dit zorgt al jaren voor veel frustratie in Nederland, vooral omdat KLM veel beter draait dan Air France.

„Om het publieke belang van Nederland te kunnen waarborgen, is de Staat aandeelhouder geworden in Air France KLM. We hebben de laatste tijd aandelen verworven en hebben nu 12,86 procent in bezit”, vertelde minister Hoekstra dinsdagavond. „De intentie is dat aantal uit te breiden tot een niveau dat gelijkwaardig is met de Fransen.”

KLM reageert positief op de verrassende mededeling van het kabinet. Een woordvoerder van het bedrijf spreekt van een ’mooi teken’.

De koers van de holding Air France KLM is ondertussen al enkele dagen, sinds het kabinet de aandelen is gaan opkopen, omhoog gegaan.

Toen niet, nu wel

Overigens heeft ons land de afgelopen jaren al meerdere keren kunnen instappen bij Air France KLM, maar hield Jeroen Dijsselbloem dat twee keer tegen.

Analyse

De machtsgreep komt als een verrassing en zal nog de nodige hoofdbrekens met zich meenemen, schrijft politiek commentator Wouter de Winther in zijn analyse.

’Valt het bedrijf nu beter te besturen? Naast meekijkers in de Franse regering, loert ook de Trêveszaal mee – en ook in Den Haag wordt er door niemand een geheim van gemaakt dat ook de arbeidsvoorwaarden van de Nederlandse piloten wel erg royaal zijn. Het is een werkelijkheid die onderbelicht bleef in de blauwe folklore van de afgelopen weken’.

Rel rond Elbers

Onlangs hadden Hoekstra en Van Nieuwenhuizen nog een stevig gesprek hadden met topman Ben Smith van het luchtvaartconcern. Er was twijfel ontstaan over de positie van KLM-topman Pieter Elbers, die mogelijk zijn contract niet kreeg verlengd.

Dat gebeurde uiteindelijk toch. Wel kreeg Smith een dikke vinger in de pap bij KLM, omdat hij tot de Raad van Commissarissen toetreedt. Met de aandelenkoop hoopt het kabinet toekomstige nare verrassingen te voorkomen.

Politiek verslaggever Alexander Bakker heeft de persconferentie op de voet gevolgd. Lees hier alles terug: