Nieuws/Buitenland
321259
Buitenland

EU veroordeelt Noord-Korea

BRUSSEL - De Europese Unie heeft dinsdag bij monde van EU-buitenlandchef Federica Mogherini de Noord-Koreaanse raketlancering over Japan veroordeeld. „Wij ondersteunen volledig de oproepen voor een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad”, zei Mogherini in een verklaring.

De Europese Unie kijkt „naar een passend antwoord in nauw overleg met belangrijke partners en in lijn met de beraadslagingen van de VN-Veiligheidsraad.” Ze zei dat de EU alle steun verleent aan toekomstige gesprekken, maar waarschuwde ook voor mogelijke stappen na de bijeenkomst van de Veiligheidsraad. De Europese Unie heeft de economische sancties tegen Noord-Korea op 10 augustus aangescherpt.

De Britse premier Theresa May is furieus over de Noord-Koreaanse „roekeloze provocatie” bij het uitvoeren van raketproeven, liet haar woordvoerder weten. „Vanuit ons perspectief zullen we moeten blijven werken met onze internationale partners om druk op Noord-Korea te houden.” May reist dinsdag naar Japan voor gesprekken met de Japanse premier Shinzo Abe.

Resoluties

De Franse president Emmanuel Macron zei dat hij klaar is om nieuwe initiatieven te nemen na de laatste „onverantwoordelijke” ballistische raketlancering door Noord-Korea.

„Betreffende de lancering van Noord-Koreaanse raketten: we houden ons aan resoluties van de Verenigde Naties en we staan erop dat de Noord-Koreanen die ook respecteren”, zei Lavrov tijdens een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten.

Ook zijn onderminister Sergej Ryabkov sprak Pyongyang streng toe, berichtte persbureau Interfax. De bewindsman riep Pyongyang op terughoudendheid te tonen en af te zien van verdere provocaties. Ryabkov vroeg de Verenigde Staten en hun bondgenoten om militaire escalatie te voorkomen.