Nieuws/Buitenland
321385
Buitenland

Sea Shepherd gooit roer om

TOKIO - De dierenrechtenactivisten van Sea Shepherd staken voorlopig hun strijd op zee tegen Japanse walvisvaarders. Oprichter Paul Watson zei volgens Australische media dat nauwelijks valt te concurreren met de „militaire technologie” die de Japanners inzetten om hun vloot te beschermen.

Watson stelde dat zijn organisatie dit jaar geen schepen naar de Zuidelijke Oceaan stuurt om de Japanners te hinderen tijdens de walvisjacht, die volgens Tokio een wetenschappelijk oogmerk heeft. De walvisvaarders zouden de vaartuigen van de activisten met gemak kunnen vermijden omdat ze die via satellieten live kunnen volgen.

In Japan is met scepsis gereageerd op de mededeling dat Sea Shepherd een stap terug doet. Een functionaris van het Japanse visserijagentschap zei tegen Reuters dat nog onduidelijk is of de organisatie echt van plan is de walvisvaarders dit jaar met rust te laten. Ook sloot hij niet uit dat andere activisten wel in actie komen.

Watson zei overigens ook dat de Japanners nog niet af zijn van zijn organisatie. „We hebben hun geld niet. We hebben hun technologie niet. We moeten een andere manier vinden om ze aan te pakken, en dat gaat ons lukken”, verklaarde hij.