Nieuws/Buitenland
321397
Buitenland

Brussel broedt op verdere stappen tegen Polen

De Poolse president Andrzej Duda.

De Poolse president Andrzej Duda.

BRUSSEL - De Europese Commissie beraadt zich op verdere stappen tegen Polen nu het land weigert wetten aan te passen waarmee de rechtsstaat wordt hervormd. De Poolse regering heeft een brief van twaalf kantjes naar Brussel gestuurd waarin ze de bezwaren van de commissie van de hand wijst. Volgens Warschau zijn de maatregelen in overeenstemming met EU-normen.

De Poolse president Andrzej Duda.

De Poolse president Andrzej Duda.

Volgens een commissiewoordvoerster wordt de brief nu eerst grondig bestudeerd, maar ze zei dat Brussel meent dat de onafhankelijke rechtsstaat in het land systematisch wordt bedreigd.

Strafmaatregel

Schending van de EU-normen kan ertoe leiden dat Polen het stemrecht in de EU wordt ontnomen. Deze strafmaatregel is nog nooit toegepast.

Brussel is bezorgd over vier wetten die regeringspartij Partij voor Recht en Gerechtigheid (PiS) grote invloed op de rechterlijke macht geven. Zo krijgt de minister van Justitie het recht voorzitters van rechtbanken te benoemen, te ontslaan of het dienstverband te verlengen tot na hun pensioenleeftijd. Ook het Hooggerechtshof en het Grondwettelijk Tribunaal dreigen onder politieke controle te komen.

Veto

De Poolse president heeft inmiddels over twee van de nieuwe wetten een veto uitgesproken. Hij zegt met eigen wetsvoorstellen te zullen komen.

Polen zegt nu wel bereid te zijn tot „een dialoog” met Brussel, maar alleen als deze „vrij van politieke elementen” is. Vicevoorzitter Frans Timmermans heeft de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie meerdere malen zonder resultaat uitgenodigd.