Nieuws/Binnenland
3215642
Binnenland

Man aangehouden vanwege voorbereiden terroristisch misdrijf

Beeld van de aanhouding in De Lutte.

Beeld van de aanhouding in De Lutte.

De Lutte - Anderhalve week geleden is op campingboerderij De Bergboer in De Lutte (Overijssel) een 48-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De man bleek bovendien in het bezit van een vuurwapen met munitie.

Beeld van de aanhouding in De Lutte.

Beeld van de aanhouding in De Lutte.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de man begon vrijdag 15 februari met informatie van de AIVD. Volgens de inlichtingendienst zou hij niet alleen over een vuurwapen beschikken, maar ook de ideologie van IS aanhangen en deze terroristische organisatie ondersteunen.

Bij doorzoekingen in De Lutte en op het vaste woonadres van de man in Groningen is beslag gelegd op mobiele telefoons, een laptop en een aantal gegevensdragers. In de woning in Groningen trof de politie in de meterkast een kinderrugzak aan met daarin een pistool van het merk FN, model High Power 35, een gevulde patroonhouder en een doos met losse munitie. Ook is beslag gelegd op documenten waarin de gewapende strijd tegen de ongelovigen wordt verheerlijkt.

Na zijn aanhouding is de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld. De raadkamer van de rechtbank heeft dinsdag de voorlopige hechtenis verlengd met 90 dagen. De verdachte zwijgt tegenover de politie.

’Een hele correcte vent’

Robert Olde Rikkert, eigenaar van de campingboerderij, zegt tegenover RTV Oost perplex te staan: „We zijn Tukkers hè, heel erg nuchter, maar dit is toch wel bijzonder.”In één van zijn appartementen werd de verdachte aangehouden.

De boerderij ligt op de grens met Duitsland, ver verwijderd van de bewoonde wereld.

Toen de verdachte werd overmeester waren Robert en zijn echtgenote José zelf niet in de buurt. Via Radio Oost vernam Olde Rikkert waar de man precies van wordt verdacht: „Tjonge, daar keek ik toch wel van op.”

Robert en zijn vrouw hadden geen argwaan: de man zei voor een kippenslachterij te werken. Zijn boeking was via dat bedrijf verzorgd en alles werd keurig betaald, zo vertelt het echtpaar aan de regionale omroep. Robert dacht dat de verdachte overdagaan het werk was in de slachterij, maar: „Eerlijk gezegd krijg ik dat allemaal niet mee. Ik heb ook een hoveniersbedrijf en ben overdag elders aan het werk.”

Robert Olde Rikkert heeft zijn gast maar kort gesproken, zijn vrouw heeft hem vaker ontmoet. Toch was zijn indruk prima: „Een hele aardige, correcte vent. Je kon aan zijn accent wel horen dat hij hier van oorsprong niet vandaan komt, maar hij praatte keurig Nederlands.” Over zijn afkomst zegt Olde Rikkert: „Hij heeft wel verteld waar hij vandaan komt. Ik dacht Turkije of Syrië, die hoek, maar exact weet ik het niet eens meer.” Hij vervolgt tegen RTV Oost: „Hij had ook een baardje, maar goed dat hebben die gasten allemaal. Nee, we hebben er nooit vreemde gasten gezien. Hij was eigenlijk voortdurend in zijn eentje.”

Weet u meer? Mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl of app naar onze Whatsapp tiplijn. Zet het nummer van onze tiplijn in je telefoon: +31 613650952.