Nieuws/Buitenland
3217511
Buitenland

Schietbaan onder vuur om IS-bruid als doelwit

LONDEN - Een schietbaan in het Britse Merseyside heeft een foto van ’jihadbruid’ Shamima Begum opgehangen als doelwit. Het bedrijf zegt daarmee volgens de BBC gehoor te geven aan een „recordaantal” verzoeken van klanten, die de beeltenis van Begum kennelijk graag onder vuur wilden nemen.

Begum vertrok in 2015 op vijftienjarige leeftijd naar Syrië, waar ze zich aansloot bij terreurorganisatie Islamitische Staat. Ze wil graag terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk, maar de Britse autoriteiten hebben haar staatsburgerschap ingetrokken. De zaak krijgt veel aandacht in de Britse media.

Schietbaan Ultimate Airsoft Range in Wallasey zag na alle commotie wel brood in een doelwit met de IS-bruid. De BBC legde de hand op een foto van zo’n doelwit, een afbeelding van Begum met tientallen kogelgaten. Het bedrijf zegt dat wel vaker foto’s van bekende personen worden gebruikt. Het gaat bijvoorbeeld om Donald Trump, Adolf Hitler en Justin Bieber.

Niet iedereen is blij met het Begum-doelwit. Zo reageert parlementslid Angela Eagle afkeurend. Ze vindt dat geen foto’s van levende mensen moeten gebruikt, vooral omdat ook gezinnen met jonge kinderen klant zijn bij de schietbaan.